Cel mai mare producător și distribuitor de ouă proaspete din Statele Unite a fost nevoit să distrugă 1,6 milioane de găini ouătoare și 337.000 de puicuțe din cauza unui focar de gripă aviară, anunță site-ul agriland.ie.
Grupul de ferme Cal-Maine Foods a confirmat, de asemenea, că a “încetat temporar” producția la una dintre unitățile sale din Texas, după ce aceasta a fost “testată pozitiv” pentru virus.
Compania a precizat că a sacrificat aproximativ 3,6% din totalul efectivelor sale, deoarece a urmat protocoalele stabilite de Departamentul american al Agriculturii (USDA) în legătură cu un focar de gripă aviară.
Un reprezentant al firmei a declarat: “Cal-Maine Foods lucrează pentru a asigura producția din alte unități pentru a minimiza întreruperile de aprovizionare a clienților săi.
“Compania rămâne dedicată unor programe solide de biosecuritate în toate locațiile sale.” Cu toate acestea, a avertizat, de asemenea, că nicio fermă nu este “imună” la gripa aviară.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, riscul pentru sănătatea umană din cauza virusurilor asociate “este considerat a fi scăzut”.
Cal-Maine Foods a mai spus că autoritățile americane consideră că virusul “nu poate fi transmis prin intermediul ouălor manipulate în siguranță și gătite corespunzător”.
Compania a precizat că în prezent colaborează îndeaproape “cu oficiali guvernamentali federali, statali și locali și cu grupuri industriale concentrate pentru a reduce riscul unor viitoare focare și pentru a gestiona eficient răspunsul”.
Focarul din fermele Cal-Maine Foods din Parmer, statul Texas, a fost înregistrat în aceeași săptămână în care CDC a confirmat că o persoană care a avut contact cu bovine pentru lapte din Texas infectate cu gripă aviară a fost, de asemenea, testată pozitiv.
USDA a confirmat săptămâna trecută (26 martie) că virusul gripei aviare a fost detectat la bovine în două cirezi de vaci pentru lapte din Texas și în două cirezi de vaci pentru lapte din Kansas.
Marți, 2 aprilie, departamentul a mai anunțat că gripa aviară a fost detectată și la o cireadă de vaci pentru lapte din Idaho – primul caz cunoscut de gripă aviară în Idaho.
Până în prezent, USDA a confirmat detectarea virusului în efectivele de vaci pentru lapte din Texas (7), Kansas (2), Michigan (1) și New Mexico (1).
G4Food notează că și România s-a confruntat în trecut cu focare puternice de gripă aviară, autoritățile luând decizia de sacrificare a efectivelor de păsări din fermele respective. În mediul online, sunt vehiculate teze propagandistice potrivit cărora epizootiile în țara noastră ar fi declanșate de țările din Vest ca să distrugă agricultura din România. De subliniat că gripa aviară a făcut recent ravagii chiar în țări occidentale: Franța, Marea Britanie, Danemarca. Acum, și în Statele Unite.