”Am instalat tonomatul în luna ianuarie, după ce am luat autorizație sanitar- veterinară pentru comercializare. Am petrecut doi ani căutând un model în care sa încapă borcane de 1 kg și sa fie vizibile, ușor de folosit, intuitiv. Am găsit în cele din urmă în Statele Unite acest model și am importat de acolo”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro, apicultorul din comuna Ciofrângeni, județul Argeș.
Aurelian Chilom intenționează să mai instaleze un tonomat, tot în București, în același loc, strada Sfânta Vineri, nr. 2. Cu toate acestea, cea mai mare parte din producția de miere, 95 %, obținută de la 1000 de stupi, este exportată în Germania, prin parteneri interni și externi: ”Germania este cel mai mare importator de miere, dar noi vrem ca mierea noastră, care este foarte apreciată în afara țării, să fie apreciată și în țară”.
Deoarece avem foarte multe familii de albine, stupine permanente în județele Argeș și Constanța, iar pe parcursul sezonului apicol ne deplasăm in pastoral în toată jumătatea sudică a țării în funcție de zonele unde găsim culturi, suprafețe sau păduri melifere, nu putem fi în persoană și în procesul de comercializare a mierii. De aceea, am înființat acest automat pentru miere, de unde puteți cumpăra miere naturală, fără a vă mai face griji dacă ceea ce consumați este cu adevărat miere sau nu. La noi este miere. Doar miere! Fără adaosuri de niciun fel, fără arome artificiale sau adăugate și fără niciun proces care să dăuneze calității mierii indiferent dacă aceasta este lichidă sau cristalizată. Automatele sunt foarte ușor de utilizat, acceptă bancnote sau plata cu cardul și au instrucțiuni afișate pe ele”, a precizat stuparul.
Familia Chilom are tradiție în apicultură de peste 100 de ani. ”… încă din anii 1930 apare in Registrul Agricol al Primariei Ciofrângeni, străbunicul nostru, înregistrat cu “stupi sistematici”. De atunci, din generație în generație, ducem mai departe această nobilă îndeletnicire”.
Producția de miere din stupinile familiei Chilom este certificată ecologic încă din anul 1996, de către Agreco Goderz GMBH. Apicultorul deplânge efectele agriculturii convenționale în stil industrial, bazată pe utilizarea pesticidelor, asupra florei spontane, sursă de nectar: ”În momentul de față, în România mai sunt foarte puține zone în care nu au fost otrăvite pământurile cu substanțe nocive și prin urmare flora spontană care crește pe acele terenuri încă secretă nectar. În mare parte, din observațiile noastre de a lungul anilor, în afara culesurilor principale (rapiță, salcâm, tei, floarea-soarelui) albinele nu au de unde culege nectar pentru că flora spontană nu mai secretă nimic, lucru care acum 20-30 de ani nu exista”.
Apicultorul deține și o pagină de facebook, ”Meleco”.