Antreprenorii din industria agroalimentară, destinatarii unui ajutor financiar acordat în mare parte din fonduri europene / Ordinul ministrului Agriculturii, în dezbatere publică

ministrul agriculturii, ajutor de stat, industria alimentara, antreprenori Sursa foto: Inquam Photo

Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor financiar pentru antreprenorii din industria agroalimentară. Bugetul schemei este echivalentul în lei a 164.929.100 euro contribuţie publică, din care 138.750.000 euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală ( FEADR ) și 26.179.100 euro de la bugetul de stat, potrivit unui ordin al ministrului Agriculturii, publicat pentru dezbatere publică pe site-ul madr.ro.

Schema va fi aplicată până la data de 30 iunie 2027, în limita bugetului alocat schemei, urmând ca plățile să fie efectuate până la 31 decembrie 2029.

Schema de ajutor de stat este denumită “Investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene” aferentă intervenției DR – 23 – ”Investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027 al României”.

Printre activitățile eligibile se numără: fabricarea produselor lactate; fabricarea îngheţatei – fabricarea îngheţatei şi altor produse asemănătoare îngheţatei, cum este sorbetul; fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon; fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase; fabricarea de mâncăruri preparate -fabricarea de pizza congelată sau altfel conservată. 

Scopul acordării sprijinului este de a creşte competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun.

Obiectivul general al schemei vizează îmbunătăţirea nivelului de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizează investiţii în domeniile de intervenţii eligibile.

Obiectivele specifice ale schemei vizează:

a) introducerea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de produse agricole noi sau de o calitate superioară şi deschiderea de noi pieţe interne, în special în contextul echilibrării balanței comerciale și dezvoltării sustenabile a sectorului alimentar;

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


b) creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor sanitar-veterinare şi de siguranţă alimentară.

În cadrul schemei se acordă sprijin pentru finanţarea proiectelor de investiţii iniţiale, constând în investiții în active corporale și necorporale, menționate în fișa intervenției DR – 23.

Investițiile în active corporale sunt următoarele:

a) Înființarea/ dezvoltarea de capacități de procesare a produselor agricole prin extinderea capacității de producție, diversificarea activității, diversificarea producției, schimbare fundamentală;

b) Înființarea/dezvoltarea de capacități de condiționare, depozitare a materiei prime procesate/produsului finit rezultat din procesare, ca o componentă secundară a proiectului;

c) Înființarea/dezvoltarea componentei de comercializare, ca o componentă secundară a proiectului;

d) Investiții care contribuie la reducerea emisiilor de GES, ca parte componentă secundară a proiectului de investiții, legate de eficiența energetică a clădirilor în care se desfășoară o activitate eligibilă în cadrul intervenției, în condițiile în care investiția nu poate exista de sine stătător și se înscrie în definiția investiției inițiale conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014;

e) Investiții legate de utilizarea soluțiilor digitale în condiționare, procesare, marketing și management, necesare pentru desfășurarea activității vizate prin proiect;

f) Activele achiziţionate trebuie să fie noi.

Investițiile în active necorporale sunt următoarele:

a) Organizarea şi implementarea sistemelor de management al calității şi de siguranță alimentară, dacă sunt în legătură cu investițiile corporale ale proiectului;

b) Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licențe pentru pregătirea implementării proiectului;

c) Achiziționarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului;

d) Marketingul produselor obținute.

Beneficiarii sunt IMM-urile și întreprinderile mari, ( peste 250 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 milioane euro ).

Consultați mai jos, documentul integral:

G4Food va reveni cu detalii după publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *