Deși controversata decizie privind etichetele nustricore, de tip semafor, este deocamdată blocată la nivel UE, ANPC propune reintroducerea ei opțional în România. Mai exact, a elaborat un proiect de act normativ prin care producătorii să poată introduce în mod opțional acest tip de echichete pe produse, transmite digitv.ro.
Mai exact, proiectul prevedere un tabel nutrițional și etichete corespunzătoare de la A la E și de la verde la roșu, în funcție de conținutul produselor. În paralel, proiectul prevede și prezența unui cod QR cu ajutorul cărora se poate vedea explicit conținul lor. Dacă produsul este bogat în proteine și fibre, va avea un scor verde. Iar cu cât este mai bogat în grăsimi, sare și zahăr, cu atât echicheta virează spre portocaliu și roșu. Produsele tradiționale, cum ar fi salamul de Sibiu, magiunul de Topoloveni, cârnații de Pleșcoi sau telemeaua de Ibănești, sunt exceptate.
Informația a fost confirmată de șeful ANPC și de ministrul Economiei pentru canalul tv citat, care precizează că proiectul este în acest moment în avizare la Ministerul Economiei.
Comercianții spun că nu au fost consultați
Potrivit proiectului, produsele cu acest tip de etichete ar urma să fie organizate separat în interiorul unităților de vânzare, indiferent de mărimea acestora. În forma actuală, proiectul prevede că în cazul în care aceste rafturi nu sunt semnalate corespunzător, comercianții sunt pasibili de amenzi importante.
Reprezentanții mediului de afaceri spun însă că nu au fost consultați în legătură cu acest proiect. „Impune niște rafturi speciale, și o amenajare specială. La magazinele mici aproape că nu se poate asta. Adică, va trebui să avem două vitrine frigorifice de băuturi, una în care va sta apa, că probabil va fi cu verde, și alta în care vor sta celelalte produse, fără nutriscore”, a declarat la digitv.ro Feliciu Paraschiv, de la Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.
La nivel UE, proiectul etichetelor nutriscore – un proiect de inspirație franceză, a fost blocat la inițiavita Italiei, care a contestat faptul că în baza lui multor produse le vor fi atribuite etichete roșii, deși nu pot fi considerate nesănătoase. Printre acestea, uleiul de măsline și brânzeturile. La nivel național însă ea este folosită de unele state UE: Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania. La fel, și în Elveția, care nu este membru UE.