ANALIZĂ Tratatul UE – Mercosur: Comisia Europeană grăbește semnarea documentului comercial, pentru a contracara influența Chinei în țările sud-americane / Fermierii francezi protestează în stradă / Hormonul estradiol 17β agită spiritele

mercosur, uniunea europeana, carne de vita foto: g20.org

Tratatul comercial UE – Mercosur, negociat pe baza unui acord politic încheiat în 28 iunie 2019, ar putea fi semnat până la sfârșitul acestui an, existând o nerăbdare atât a Comisiei Europene, pentru a contracara expansiunea Chinei, cât și a celor cinci țări sud-americane: Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Bolivia, intrată recent în grup, în timp ce fermierii francezi, dar și din alte țări europene, se opun și, mai nou, au la îndemână un argument puternic: autoritățile sanitare veterinare din Brazilia nu pot garanta că hormonul estradiol 17β, interzis în UE, nu este folosit în fermele braziliene. 

Cum ar veni, Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vită din lume, nu numai că a ajuns să concureze fermierii europeni acasă la ei, și o va face și mai intens, în cazul semnării acordului comercial, dar mai și folosește metode de îngrășare ilegale în Uniunea Europeană!

Iar acestea nu sunt simple speculații: chiar un audit al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară, făcut public recent, a dezvăluit că:

”În ceea ce privește utilizarea la bovine a estradiolului 17β în scopuri terapeutice și zootehnice, aranjamentele actuale nu pot garanta fiabilitatea declarațiilor sub jurământ privind neutilizarea la bovine, a căror carne este destinată exportului în UE. Prin urmare, MAPA ( autoritatea sanitară veterinară braziliană, n.m. ) nu este în măsură să ateste în mod fiabil conformitatea operatorului cu secțiunea corespunzătoare din modelul de certificat de sănătate al UE pentru exporturile de carne de bovine către UE”.

În consecință, autorii auditului au cerut Braziliei ”interzicerea utilizării agenților hormonali de creștere, a beta-agoniștilor pentru stimularea creșterii și a anumitor substanțe hormonale de uz terapeutic și zootehnic”.

Brazilia a decis imediat ca doar masculii să fie considerați eligibili pentru export în Uniunea Europeană până la implementarea unui protocol privat care să ofere garanții că femelele nu au fost niciodată tratate, în scopuri reproductive sau zootehnice, cu esteri de estradiol. Reluarea exportului de femele este legată de punerea în aplicare a acțiunilor propuse de Departamentul de Sănătate Animală din Brazilia, cu o perioadă de punere în aplicare de 12 luni.

Raportul consultat de G4Food a fost publicat joi, 14 noiembrie, pe pagina DG Sante, parte a Comisiei Europene. Observațiile și concluziile inspectorilor europeni au provocat reacții în lanț din partea asociațiilor de crescători de animale din Irlanda, una din țările cu tradiție în creșterea bovinelor pentru carne, și din alte state europene. Liderii acestor asociații au cerut interzicerea importurilor de carne de vită din Brazilia.  

Mai mult: perspectiva apropiată a semnării tratatului comercial scoate în stradă câteva grupuri de fermieri francezi care amenință să genereze proteste ample, precum cele de la începutul acestui an.

În Franța, nu numai fermierii  se opun semnării acordului comercial UE – Mercosur: chiar președintele Emmanuel Macron este un adversar tenace. Este totuși demn de amintit că, inițial, Macron a fost favorabil acestui acord comercial, însă tensiunile avute cu fostul președinte Jair Bolsonaro pe tema luptei împotriva schimbărilor climatice l-au transformat într-un opozant redutabil. 

De ani de zile, Franța a solicitat includerea în acord a respectării Acordului de la Paris privind schimbările climatice – ceea ce înseamnă că acordul ar putea fi suspendat dacă țările Mercosur încalcă obiectivele climatice și introducerea unor obligații obligatorii din punct de vedere juridic împotriva defrișărilor.  

Clasa politică franceză, în mare parte, respinge acordul. Pot spune, astfel, că Franța, aproape în întregime, pledează împotriva tratatului și face notă discordantă în corul statelor europene. 

Comisia Europeană nu pare să ia prea mult în seamă aceste reacții, dintr-un motiv care ține de acțiunea geopolitică: menținerea Americii de Sud într-o relație comercială puternică este în favoarea Uniunii Europene și trebuie protejată de interferența Chinei. 

La summit-ul G-20 care se desfășoară în perioada 18 – 19 noiembrie chiar în Brazilia, la Rio de Janeiro, participă atât președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și președintele Chinei, Xi Jinping.  

„Toate cărțile sunt pe masă. Ei vor să se asigure că un acord este aproape, astfel încât Ursula să nu zboare degeaba”, a spus o persoană familiarizată cu discuțiile UE-Mercosur, referindu-se la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Politico.

„Dacă nu încheiem un acord comercial cu [Mercosur], atunci acest gol va fi într-adevăr umplut de China”, a declarat recent Kaja Kallas, noul șef al afacerilor externe al UE. Între 2020 și 2022, investițiile chineze în America Latină au crescut de 34 de ori, a declarat fostul prim-ministru estonian la o audiere de confirmare la Bruxelles, notează aceeași sursă.

Continentul sud-american este un spațiu geo – politic important, cu țări cu teritorii întinse ( Brazilia, Argentina ) și cu o producție agricolă de top, în special în sectorul creșterii bovinelor și păsărilor de curte, dar și al fructelor și legumelor și al mierii. 

În același timp, țările din America de Sud reprezintă o piață uriașă și tentantă pentru țările producătoare de mașini și înaltă tehnologie, cum sunt unele state din Uniunea Europeană, dar și China și Statele Unite. 

Uniunea Europeană și patru state sud-americane, Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care formează Mercosur, au ajuns în 28 iunie 2019 la un acord politic pentru încheierea unui tratat comercial.

Tratatul, încă în curs de negociere, este prezentat ca ”ambițios, echilibrat și cuprinzător” pe site-ul Comisiei Europene.

”Obiectivul noului acord comercial UE – Mercosur este acela de a contribui la:

creșterea comerțului și a investițiilor bilaterale și reducerea barierelor comerciale tarifare și netarifare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii;

crearea unor norme mai stabile și previzibile pentru comerț și investiții prin norme mai bune și mai stricte, de exemplu în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (inclusiv indicațiile geografice), al standardelor de siguranță alimentară, al concurenței și al bunelor practici de reglementare;

promovarea valorilor comune, cum ar fi dezvoltarea durabilă, prin consolidarea drepturilor lucrătorilor, combaterea schimbărilor climatice, creșterea protecției mediului, încurajarea întreprinderilor să acționeze în mod responsabil și menținerea unor standarde ridicate de siguranță alimentară. 

Acordul reprezintă o situație avantajoasă atât pentru UE, cât și pentru Mercosur, creând oportunități de creștere, locuri de muncă și dezvoltare durabilă pentru ambele părți”, informează Comisia Europeană pe pagina de prezentare a acordului politic încheiat în 2019. 

În baza tratatului, care ar putea fi semnat până la finalul acestui an, vor fi eliminate tarifele pe care statele Mercosur le impun importurilor europene de ”autoturisme, piese de schimb, utilaje, produse chimice, produse farmaceutice, lactate, băuturi spirtoase, vin, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte. Unele tarife vor fi eliminate treptat, pe o perioadă de 7 ani. Un alt avantaj va fi garantarea accesului companiilor la contracte publice”, notează publicația cursdeguvernare.ro. 

”De cealaltă parte, UE și-ar deschide piața în principal pentru produse agroalimentare din America de Sud, ceea ce provoacă reacții adverse din partea fermierilor europeni care își văd interesele puse în pericol. Țările Mercosur vor crește exporturile de zahăr şi, în special, carne de vită şi de pui”, mai precizează sursa citată.

Semnarea tratatului UE – Mercosur nu va conduce automat la aplicarea imediată a prevederilor din document: este necesar votul statelor membre, pentru obținerea unei majorități calificate. 

Citește și Fermierii din Franţa protestează din nou şi blochează circulaţia. Printre nemulţumiri, acordul de liber schimb Mercosur, dintre UE şi ţări din America Latină, care nemulţumeşte agricultorii din mai multe ţări europene

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *