Analiză Reuters: Restaurantele din China sunt într-o situație extrem de critică, într-o economie cu mare risc de deflație

criza restaurantelor în China falimente restaurante China deflatie China foto: freepik.com

Un număr record de 3 milioane de restaurante chinezești și-au închis porțile în 2024, iar restaurantele sunt prinse într-un război al prețurilor, în contextul tendinței consumatorilor de a economisi evitând mesele în oraș, este concluzia unei analize a agenției de știri Reuters.

Într-un depozit dărăpănat de la periferia capitalei chineze, omul de afaceri An Dawei inspecta rânduri de frigidere gigantice, plite industriale și cuptoare comerciale, toate așteptând să fie revândute restaurantelor. „Pentru un om de rând, să deschidă un restaurant este aproape o rețetă sigură spre faliment”, spune antreprenorul de 38 de ani, care vinde echipamente de bucătărie HoReCa la mâna a doua.

Fiecare aparat are în spate povestea unui restaurant eșuat din Beijing, deschis de oameni care și-au pariat economiile de-o viață pe o redresare economică rapidă după pandemia de COVID-19, doar pentru a constata că, odată cu încetinirea evidentă pentru observatori a economiei chineze, consumatorii și-au redus cheltuielile pentru mesele în oraș.

Acest fenomen a declanșat un adevărat război al prețurilor, în care restaurantele oferă cafele la 9,9 yuani (1,40 USD) și meniuri pentru patru persoane la doar 99 yuani (14 USD).

Situația contravine obiectivului autorităților chinez de a crește consumul intern

Extinderea cererii interne este principala prioritate a liderilor Chinei în acest an, într-o încercare de a compensa efectele tarifelor impuse de SUA și criza prelungită a sectorului imobiliar. Însă, în februarie, inflația consumatorilor a scăzut într-un ritm nemaiîntâlnit din ianuarie 2024, alimentând temerile privind o spirală deflaționistă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


An Dawei și echipa sa au demontat, în 2024, aproximativ 200 de restaurante pe lună – o creștere de 270% față de anul anterior. Datele din registrul companiilor Qichacha arată că aproape 3 milioane de restaurante din întreaga țară și-au închis porțile anul trecut, atingând un record istoric.

În marile orașe precum Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen, rata lunară de închidere a restaurantelor depășește 10% și ajunge uneori chiar la 15%, a spus An.

În localurile din Beijing care au dat faliment, echipele sale recuperează scaune, cuptoare, unități de depozitare și tăvi de panificație, folosind stivuitoare pentru a încărca echipamentele în camioane.

Nici pentru vânzătorul de echipamente la mâna a doua numărul mare de falimente nu reprezintă un avantaj, cum ar putea părea la prima vedere. Veniturile companiei lui An au scăzut cu peste 20% în 2024, deoarece tot mai multe astfel de mici afaceri, precum ceainării și brutării, care au fost deschise, investesc tot mai puțin în echipamente.

Chirii mari și trafic afluență mică

Într-un mall aproape pustiu de lângă Parcul Olimpic din Beijing, managerul unei francize de brutării a dat vina pe chiria ridicată – 50.000 de yuani (6.900 USD) pe lună – și pe lipsa clienților pentru eșecul afacerii sale, care a rezistat doar 14 luni.

„Există magazine alăturate care vând produse similare, poate nu la fel de gustoase, dar cu 10 yuani mai ieftine. Oamenii obișnuiți cumpără, evident, produsul mai ieftin. Oamenii pur și simplu nu mai au bani. Sau, dacă au, nu sunt dispuși să cheltuie ca înainte, pentru că e mult mai greu să îi câștige”, a spus managerul, sub protecția anonimatului.

Un cerc vicios

În China, durata medie de viață a unui restaurant este de aproximativ 500 de zile, iar în Beijing poate coborî chiar sub un an, potrivit analiștilor. Datele publice arată că, în prima jumătate a anului 2024, profiturile nete ale restaurantelor din capitală s-au prăbușit cu 88%.

„Întreprinderile din segmentul mediu sunt cele mai vulnerabile la faliment, deoarece nu este posibil un raport corect între costuri și beneficii”, a explicat analistul din industria alimentară Zhu Danpeng, referindu-se la restaurantele cu prețuri între 100 și 120 de yuani (13-16 USD) de persoană.

Concurența mare generază schimbări dese de meniu, costisitoare, care grăbesc falimentul

Competiția acerbă pe preț și meniurile schimbate frecvent pentru a atrage clienții i-au lăsat pe mulți operatori de restaurante în pragul colapsului. Mulți au fost nevoiți să reducă drastic prețurile, ajungând la costuri de aproximativ 70-80 de yuani (9-11 USD) pe client.

La o sesiune legislativă importantă din această lună, oficialii chinezi au promis măsuri mai stricte împotriva „involuției” – un fenomen de competiție excesivă, însă industria restaurantelor rămâne una dintre cele mai afectate.

În 2024, numărul falimentelor a frânat dramatic creșterea veniturilor în sectorul alimentar, care a ajuns la doar 5,3%, față de 20,4% în 2023. Restaurantele care au supraviețuit au fost nevoite să-și reducă drastic marjele de profit.

An consideră că războiul prețurilor a început în 2023, după ce China a ridicat restricțiile pandemice. Mulți dintre cei care și-au pierdut locurile de muncă în domenii precum imobiliare, educație, finanțe și tehnologie au încercat să își deschidă restaurante, ceea ce a dus la o supraofertă pe piață.

Acest ciclu vicios al competiției va avea, în final, un cost pentru consumatori, avertizează An.

„Când restaurantele nu mai pot susține pierderile, vor găsi modalități de a face profit, iar singura opțiune este să reducă calitatea ingredientelor”, a concluzionat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *