ANALIZĂ LA RAFT: Castraveții murați în oțet fac aproape invizibili într-un hypermarket din București castraveții murați în saramură/Oferta, dominată de triada România -Turcia – Germania

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia

Castraveții murați în oțet sunt de departe majoritari pe raftul magazinului Kaufland din zona Basarab: cei murați în saramură sunt aproape inobservabili. 

Am analizat oferta de castraveți murați, atât în oțet, cât și în saramură și o primă constatare este clară: oferta este bogată, cu borcane de mai multe mărimi, cu ingrediente și origini diverse. Chiar și forma de conservare diferă: de la castravetele întreg la castravetele tăiat longitudinal sau feliat transversal, în rondele.

Descopăr în hypermarket raftul cu borcanele cu castraveți murați și fac cunoștință cu un produs originar din Turcia, importat/distribuit de Defne Selos S.R.L., din comuna Afumați, județul Ilfov, sub brandul Life Defne și cu sloganul ”Începe ziua cu noi”.

Borcanul are o capacitate de 1700 ml, în timp ce cantitatea netă este de 1.600 g și cantitatea netă a componentei solide este de 850 g. Castraveții au între 6-9 cm lungime și sunt murați în oțet. Prețul: 24,99 lei. 

Prin preajmă există și borcanul Life Defne în versiune redusă ( capacitate recipient 720 ml/ cantitate netă 620g/ cantitate scursă 370 g ), cu castraveții tot de 6-9 cm, la prețul de 10,99 lei. 

Compoziția este identică la ambele produse: castraveți proaspeți ( origine Turcia ), apă, oțet din alcool ( 4% ), sare, zahăr, mărar, ardei roșu, ceapă, usturoi, piper negru, semințe de muștar. 

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto: G4Food

Mai departe: borcanul companiei Carl Durach GmbH&Co.KG, din satul Sand, municipalitatea Todtenweis, landul Bavaria, Germania. Produsul este importat/distribuit de Kaufland S.R.L., cu sediul în București. Capacitate recipient 720 ml, cantitate netă 670 g, cantitate netă solidă 360 g. 

Sunt ”knackige Gewürzgurken Auslese”, adică ”castraveți crocanți aleși cu grijă și murați”, desigur, în oțet. Prețul:6,99 de lei.

Există și versiunea mai mare a aceluiași produs ( 1700 ml/1550 g/850 g ), cu siguranță la un preț mai mare, pe care însă am scăpat din vedere să-l notez. 

E rețeta germană diferită de cea turcească? 

Iată ce conține: castraveți întregi curbați, 9-12 cm, oțet de alcool, apă, zahăr, ceapă perlată, semințe de muștar, mărar, ardei, extract de condimente. Nu sunt menționate piperul negru și usturoiul. Produsul poate conține gluten.  

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto: G4Food

Am, totuși, vreo șansă să găsesc măcar un borcan cu castraveți murați în saramură? 

Întind mâna și apuc un recipient tot de 720 ml/670 g/360 g, cu castraveți murați tot în oțet, produs al unității de procesare Carl Kühne din Hamburg, Germania. Castraveții sunt feliați și conservați în asociere cu mărar și ardei roșu: Dillschinetten, pe nemțește. Oțetul este din vin. Restul ingredientelor și condimentelor: sirop de glucoză-fructoză, zahăr, semințe de muștar, ceapă, sare, arome naturale, acid ascorbic și riboflavină ( colorant ). Preț: 15,19 lei.

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto: G4Food

Din aceeași categorie, 720 ml/670 g/370 g, îmi sare în față brandul Giana, cu castraveți întregi, 4-7 cm, cu îndulcitor. Mediul de murare e tot oțetul, din alcool ( 4,5% ). Reapar usturoiul și piperul negru. O fi produs turcesc? Da, castraveții sunt murați în Turcia și importați de Garom Food S.R.L., din satul Brătuleni, comuna Miroslava, județul Iași. Preț: 10,99 lei. Borcanul cu castraveți 6-9 cm costă 9,99 lei. 

Hai că am noroc: găsesc castraveți în saramură, producător din România, Conservfruct SRL, fondat în 1993, comuna Bălțătești, județul Neamț. Numele brandului: Cegusto, slogan: Darul naturii în casa ta. Informații sumare despre ingrediente: castraveți 55%, apă, sare neiodată, condimente. Cantitate netă: 680 g, cantitate netă după scurgere: 375 g. Preț: 11,89 lei. 

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto G4Food

Un alt producător din România, Annabella SRL, oferă sub brandul Râureni ”Castraveți în oțet”, la prețul de 10,99 lei. Oțetul este din zaharuri, 10%, și printre ingrediente se numără ceapa, morcovii, iar printre condimente, coriandru și foi de dafin. Castraveții provin din ferme românești. 

Pe cel mai înalt nivel al raftului își așteaptă clienții niște borcane ale deja menționatului producător german Carl Kühne din Hamburg: castraveții sunt tăiați longitudinal, în fâșii numai bune pentru sandvișuri. Cantitatea netă scursă este de 370 g și prețul 17,45 lei, probabil cel mai mare preț la această categorie. 

Prima etichetă cu un chip uman o găsesc la brandul Sabin, sub care sunt vânduți castraveți în oțet ( origine România ) produși pentru SC Ograda cu delicii SRL, din București. Oțetul este din vin, 9%. Prețul: 7.99 lei, pentru o cantitate netă de 680 g. 

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto: G4Food

Din Turcia vin borcanele sub brandul Melis, de 1600 g, cu o cantitate netă fără lichid de 900 g, la un preț de 35,99 de lei, cel mai mare preț pentru această categorie și cel mai mare preț de pe tot raftul. Cele de 680 g costă 15,49 lei, ambele versiuni în oțet. Producător: Euro Gida San ve Tic, din Izmir, Turcia. Importator/Distribuitor: Balkanica Distral, cu filiale în România, la Boldești-Scăeni, și în Spania, la Valencia.

Jos, borcănașe cu castraveți cornișon, firește, tot în oțet, plus ardei chilli, seria Favorites a Kaufland, la prețul de 7,59 lei, 330 g. Produs în India. Sunt castraveții cu originea cea mai îndepărtată din toată oferta de pe raft.

Țărăncuța Tomina, cu basma verde pe cap, îmbie de pe etichetă cumpărătorii cu castraveți în oțet, 6-9 cm, 360 g cantitate netă fără lichid. Preț: 6,49 lei, producător S.C. Alex Star S.R.L., Curtea de Argeș, județul Argeș. 

castraveti, sare, otet, Romania, Germania, Turcia
foto: G4Food

Cel mai mic preț la raft: 6,49 de lei, cel mai mare: 35,99 lei.

Cea mai îndepărtată origine: India.

Din 11 produse analizate, unul singur a fost obținut prin murare în saramură, fără utilizarea oțetului.

Scor oțet vs saramură: 10 – 1. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *