Teste recente efectuate de revista „60 de milioane de consumatori” pe 40 de mărci de ierburi provensale, piper, curry și scorțișoară vândute la raft dezvăluie prezența neatrăgătoare a unor compuși organici și chimici care nu ar trebui să se afle acolo, potrivit Rador Radio România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Într-o seară de mai, simți pofta de un palak dahl. E bine, este preparatul care îți iese perfect. Pentru a completa rețeta, ai nevoie de linte roșie și spanac, desigur, dar mai presus de toate, o mulțime de mirodenii și sosuri: chimion, turmeric, curry, sare, piper. Poate puțin usturoi și ghimbir, în funcție de versiune. Dar lectura următoare ți-ar putea schimba părerea despre micil borcănele care le conțin și ți-ar putea declanșa un ușor reflux gastric.
Motivul? Cele mai recente teste, publicate în numărul din iunie al revistei 60 Million Consumers, efectuate pe 40 de produse de tip condimente și ierburi aromatice, atât convenționale, cât și organice, vândute în supermarketuri, sunt neașteptate. Rezultatele sunt suficiente pentru a vă alunga foamea. Printre curry, piper, scorțișoară și ierburi de Provence (un amestec de cimbru, cimbru dulce, oregano și rozmarin) analizate de revistă, mai mult de jumătate conțin unul sau mai multe reziduuri de pesticide, în special ierburi aromatice, care sunt foarte expuse produselor fitosanitare din cauza cultivării lor.
Nici piperul, paprika și curry-urile, în afară de cele provenite din agricultura ecologică, nu fac excepție. Acestea conțin chiar și substanțe interzise în Uniunea Europeană, cum ar fi linuronul, dimetomorful, imidaclopridul și tiametoxamul. O altă descoperire: prezența unor corpuri străine, deși în proporții variabile. Ierburile de Provence organice, de exemplu, conțin fragmente de insecte sau insecte întregi, pene și metale. Produsele cu scorțișoară conțin cantități mari de fragmente de păr de rozătoare…
Calitate aromatică inegală
Veste bună, însă: testele efectuate arată o „calitate microbiologică” bună, chiar dacă prezența drojdiilor, mucegaiurilor și a altor bacterii care le modifică proprietățile organoleptice a fost identificată, dar fără a reprezenta un risc pentru sănătate. Unele produse din curry și scorțișoară conțin, de asemenea, niveluri anormal de ridicate de amidon, ceea ce umflă prețurile. În cele din urmă, calitatea aromatică, care explică utilizarea acestor ingrediente la gătit, variază în funcție de produs. Iar eticheta bio nu este întotdeauna onorată, în ciuda prețurilor de două până la opt ori mai mari.
Analiză
Piperul, a cărui calitate aromatică depinde de conținutul de uleiuri esențiale, este considerat în mare parte dezamăgitor, în ciuda nivelurilor conforme standardelor recomandate (1%) de Codex Alimentarius al Organizației Mondiale a Sănătății – „insuficiente”, potrivit publicației „60 de milioane de consumatori”, pentru a garanta calitatea. De exemplu, așteptați-vă la 11,33 euro per 100 de grame pentru piperul negru măcinat organic de la Léa Nature cu 0,7% uleiuri esențiale, comparativ cu 6,10 euro la 100 g pentru o referință organică de la marca Sainte-Lucie, de o calitate mai bună, și 1,40 euro pentru o alta de la Lidl, de la marca Kania, dar care conține urme de pesticide.
Concluzie: produsele de brand, organice sau cu etichetă roșie, rămân totuși, per total, cele mai bine cotate din panel. Cu condiția să plătiți prețul…