Câteva portocale netratate, feliate subțiri și uscate. Poți face cu ele amestecuri de condimente pentru vin fiert sau ceai. Le poți așeza în borcănele frumos decorate și dărui de Crăciun colegilor sau prietenilor

arome pentru vin fiert cadouri de Craciun cadouri handmade de sarbatori mix de condimente amestecuri aromatice foto: freepik.com

Pentru că a venit frigul, e mai mereu binevenit un vin fiert, la ceas de seară, pe relax, îmbinând utilul cu plăcutul. Dar pentru că vine și Crăciunul și începem să ne gândim la daruri pentru cei dragi, iată o idee cu care putem face mici bucurii celorlalți: un amestec aromatic așezat frumos într-un borcan frumos decorat.

Putem să începem deja să pregătim ceea ce vrem să dăruim, ținând cont că au mai multă valoare micile cadouri în care am pus și un dram de suflet, în loc să ne năpustim în ultima clipă să cumpărăm ce ne iese în cale mai mult sau mai puțin la întâmplare.

Din nici un amestec aromatic nu poate lipsi aroma de portocală, fie că e vorba de vin fiert, sau de băutută caldă din suc de mere în stil tirolez, pentru cine nu iubește alcoolul. Dar la fel de bine, sunt adaosuri aromatice care se pot folosi împreună cu orice ceai, conferindu-i multă valoare adăugată. Și ceaiul poate fi mai bun de Crăciun.

Toate, motive pentru care putem începe de pe acum să căutăm câteva portocale netratate, sau mandarine, sau clementine – sunt toate la fel de aromate.

Cum se taie și se usucă portocalele

Se spală și se usucă bine cu un prosop, având grijă să alegem doar fructe în stare foarte bună. Se taie în secțiune feii cât mai subțiri, groase de maxim 5 mm. Se elimină eventualii sâmburi și se așează într-o tavă în cuptor la temperatură mică, nu mai mult de 50 de grade, circa 1h. Trebuie doar să avem grijă să lăsăm ușor deschisă ușa cuptorului, ca să poată ieși vaporii care se formează.

După o jumătate de oră întoarcem feliile pe partea opusă, iar când stingem flacăra cuptorului le lăsăm în continuare înăuntru pentru a profita pană la capăt de căldură.

Ca alternativă, dacă avem caloriferele calde, putem așeza feliile pe hârtie de cuptor și întoarce din când în când, până constatăm că sunt uscate și nu mai lasă umezeală pe hârtie.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Putem face această operațiune folosind și cojile de portocale sau alte citrice, dar feliile au un farmec mai aparte, mai ales dacă vrem să pregătim amestecuri aromatice de dăruit.

Cum pregătim borcanele

Dacă sunteți dintre cei care pun deoparte de-a lungul anului tot felul de borcănele mici recuperate de la alte preparate, sarcina devine infinit de simplă. În caz că nu, există tot felul de borcane de toate formele și mărimile în comerț, la prețuri aproape derizorii.

Pregătim toate borcanele conform calculelor pe care și le face fiecare, le spălăm bine,  le dezinfectăm cu apă fierbinte, le uscăm și le lustruim bine cu un prosop de bucătărie curat. La fel, și capacele.

Începem să le umplem adăugând întâi două, trei, felii de portocale în fiecare, pe care le completăm apoi cu condimente tipice Crăciunului și vinului fiert: bastonase de scorțișoară, anason stelat, cuișoare, bucățele de păstaie de vanilie, bucățele de ghimbir confiat, boabe de ienupăr și de piper – nu multe, eventual câteva stafide sau bucățele de smochine sau curmale deshidratate, câteva lamele de migdale. Combinațiile sunt absolut la libera inspirație, dar funcție și de preferințele celor cărora urmează să le dăruim.

Alternăm în borcănele feliile de portocale uscate cu restul de condimente, astfel încât din exterior imaginea lor la un loc să fie sugestivă.

Putem acoperi capacele borcanelor cu bucăți de material textil sau de hârtie colorată și lega cu sfoară colorată – de care putem lega și un eventual bilețel cu urări pentru noul an. Orice alt adaos creativ elegant și fără mari doze de kitch este mai mult decât binevenit – un minim e perfect acceptabil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *