Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat amenzi de 485.000 de lei, până în acest moment, în mai multe unităţi de alimentaţie publică din incinta spitalelor şi la chioşcuri din apropierea acestora, transmite Agerpres.
“În cadrul acţiunii naţionale de control, demarată sub coordonarea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, au fost efectuate controale la nivel naţional, inclusiv în toate judeţele şi sectoarele Municipiului Bucureşti, cu scopul de a verifica respectarea normelor legale în unităţile de alimentaţie publică şi cele din incinta unităţilor sanitare. În cadrul acestei acţiuni au fost verificate până la acest moment: 75 unităţi de alimentaţie publică din incinta unităţilor sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri; 111 chioşcuri/magazine din incinta sau apropierea unităţilor sanitare, dintre care 109 prezentau abateri”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Produse oprite de la comercializare
În urma acestor verificări, 17 kg de produse, în valoare totală de 520 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, iar 1.345 kg de produse, în valoare totală de 25.475 lei, au fost retrase definitiv.
De asemenea, au fost aplicate 55 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 485.000 lei, şi 27 avertismente şi au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţelor în cazul unui număr semnificativ de unităţi, atât din incinta unităţilor sanitare, cât şi a chioşcurilor din apropierea acestora, precizează ANPC.
Principalele abateri constatate au fost nerespectarea condiţiilor prescrise pentru legume şi fructe, cu modificări organoleptice, nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme şi neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite şi tigăi deteriorate, lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, lipsa autorizaţiilor UAT, documentaţiei DDL depăşite, precum şi a preţurilor afişate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură şi igienă în spaţiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriţionale şi alte informaţii esenţiale, produse depozitate pe paviment şi fără etichete corespunzătoare.
Acces interzis
În cadrul acţiunii de control au existat şi situaţii în care accesul la unităţi nu a fost permis. Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, managerul unităţii a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătăţii. La Spitalul Judeţean “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către Preşedintele instituţiei, subliniază sursa citată. La Spitalul Judeţean Dâmboviţa, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezenţa unei echipe de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), însă nu a fost primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmboviţa.
“ANPC va continua să monitorizeze şi să aplice măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea drepturilor consumatorilor şi pentru asigurarea unor condiţii optime de siguranţă şi igienă în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică. Acesta este un raport parţial, raportarea finală va fi comunicată la finalizarea acţiunii de control şi la încheierea celor peste 120 de invitaţii lansate”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Ordinului 206 din 24 februarie semnat de şeful ANPC, în perioada 24 – 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice şi private.
Verificări ilegale?
În cursul zilei de luni, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au anunţat că managerul Spitalului Municipal Adjud le-a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unităţii şi a solicitat la 112 intervenţia unui echipaj de poliţie, afirmând că verificările ANPC ar fi ilegale şi că nu au fost prezentate documentele necesare.
“În urma controlului desfăşurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăţi în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unităţii. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat şi au solicitat prezenţa managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat.
Controlul a fost efectuat în prezenţa conducătorului blocului alimentar şi a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut şi a interzis continuarea controlului, susţinând că “a primit ordin de sus potrivit căruia controlul este ilegal” şi solicitând părăsirea unităţii. În urma unor discuţii, inclusiv telefonice cu comisarul şef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului şi ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale şi a contactat autorităţile prin apel la 112, solicitând intervenţia unui echipaj de poliţie, afirmând că controlul ar fi ilegal şi că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Dosar penal pentru lipsire de libertate
Potrivit sursei citate, uşile unităţii medicale ar fi fost blocate, iar unui membru al echipei de control i s-ar fi făcut rău, acesta având antecedente cardiace.
Reprezentanţii Poliţiei Vrancea au informat că a fost deschis dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal.
Ministerul Sănătăţii a transmis tot luni, printr-un comunicat, că acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal şi a atras atenţia că “Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”.