Asociația Internațională Științifică Internațională a Probioticelor și Prebioticelor (ISAPP) definește postbioticele astfel: „un preparat din microorganisme inanimate și/sau componentele acestora care conferă un beneficiu pentru sănătatea gazdei”.
Așadar, spre deosebire de probiotice (bacterii bune), care sunt vii, postbioticele sunt moarte, transmite EatingWell. „Dar doar pentru că sunt lipsite de viață nu înseamnă că nu pot avea un impact asupra sănătății”, spune Colin Hill, profesor de siguranță microbiană și alimentară la University College Cork din Irlanda. „De exemplu, multe vaccinuri sunt versiuni neînsuflețite ale virusurilor, dar ele pot interacționa în continuare cu sistemul imunitar și pot oferi protecție împotriva infecțiilor”, a adăugat el.
Puteți obține postbiotice în două moduri diferite: prin consumul anumitor alimente sau luând suplimente.
Ce alimente conțin postbiotice?
„Puteți crește producția internă de postbiotice a organismului dumneavoastră prin consumul mai multor alimente bogate în probiotice și prebiotice”, spune LeBlanc Jones.
Cum funcționează acest lucru? Bacteriile prietenoase din intestin adoră să consume prebioticele bogate în fibre ca hrană. Și cu cât mănâncă mai multe prebiotice, cu atât cresc și se înmulțesc mai mult. Dar aceste organisme prietenoase nu trăiesc la nesfârșit, iar atunci când mor ele eliberează produse secundare, și anume postbiotice. Așadar, consumul de alimente bogate în prebiotice este, de asemenea, esențial pentru a produce mai multe postbiotice. Iată câteva opțiuni de top:
- Ceapă
- Usturoi
- Migdale
- Anghinare
- Semințe de chia
- Semințe de in
- Frunze de păpădie
- Ovăz
- Orz
Aceasta nu este singura modalitate de a vă mări rezervele de postbiotice. „Consumul mai multor alimente fermentate poate fi de asemenea de ajutor”, spune Patricia Bannan, nutriționist cu sediul în Los Angeles și autoarea cărții „From Burnout to Balance”. Exemple de astfel de alimente sunt: iaurtul, chefirul, pâinea de casă cu maia sau varza murată.
Aveți nevoie de suplimente cu postbiotice?
Oricât de utile ar fi alimentele care conțin prebiotice și probiotice, în prezent nu este clar exact cât de multe postbiotice vor produce. „Sunt întotdeauna un susținător al alimentelor mai întâi, atunci când este posibil, dar trebuie luate în considerare nevoile generale și stilul de viață al cuiva și, uneori, un amestec de alimente și suplimente este cel mai bun”, explică Bannan.
„În timp ce obținerea postbioticelor din surse alimentare este ideală pentru majoritatea oamenilor, suplimentele pot oferi o doză mai concentrată și mai fiabilă, în special pentru persoanele care doresc să vizeze probleme de sănătate specifice sau să susțină mai eficient funcția imunitară”, este de părere Hill.
Suplimentele postbiotice sunt, în general, sigure și bine tolerate, potrivit specialiștilor.
Sursa foto: Pexels