Boala cronică de rinichi implică o pierdere treptată a funcției renale. Rinichii filtrează deșeurile și excesul de lichide din sânge, care sunt apoi îndepărtate prin urină. Boala cronică de rinichi poate duce la retenția de lichide și la acumularea de deșeuri în organism. Tratamentul bolii cronice de rinichi urmărește, potrivit bangkokhospital.com, să încetinească progresia leziunilor renale, prin controlul cauzei, care ar putea varia de la un individ la altul. Pe lângă diferitele abordări de tratament, modificarea dietei joacă un rol esențial în prelungirea progresiei bolii. De fapt, dieta special, prietenoasă cu rinichii, ajută la susținerea lor și la limitarea muncii pe care aceștia trebuie să o depună pentru a funcționa.
Beneficiile modificării dietei la pacienții cu boală cronică de rinichi
O serie de studii clinice indică faptul că o modificare adecvată a dietei este benefică pentru pacienții cu boală cronică de rinichi.
Beneficiile includ:
- Încetinirea progresiei bolii.
- Întârzierea hemodializei, ca tratament pentru boala renală în stadiu terminal.
- Reduce retenția de lichide și deșeuri în organism, care poate pune viața în pericol.
- Previne pierderea musculară, ca o consecință semnificativă a bolii cronice de rinichi, datorită creșterii ratei de degradare a proteinelor musculare.
- Minimizează riscul de malnutriție, caracterizată prin risipa de energie proteică și deficit de micronutrienți.
- Menține starea nutrițională adecvată.
- Îmbunătățește sănătatea general, cu o bună calitate a vieții.
Planificarea dietei pentru pacienții cu boală renală cronică
Boala cronică de rinichi este împărțită în cinci etape, bazate pe rata de filtrare glomerulară, care indică cât de bine funcționează rinichii. Diferitele stadii ale bolii cronice de rinichi necesită o planificare și restricții diferite ale dietei. Pentru a prelungi progresia bolii și a preveni complicațiile, este important să acordați mai multă atenție grupelor de alimente.
Carnea: Dieteticianul va stabili ce cantitate este potrivită pentru tine, ca să nu-ți agraveze boala
Carnea conține proteine de care organismul are nevoie pentru o sănătate optimă. Proteinele derivate din carne pot provoca mai puțină reținere a deșeurilor în organism în comparație cu cele obținute din plante.
Consumul excesiv de proteine are ca rezultat o cantitate crescută de deșeuri care accelerează afectarea rinichilor.
Un consum mai mic de proteine determină, de asemenea, pierderea masei musculare, în timp ce afectează funcția imunitară și crește riscul de deces.
Sub supravegherea atentă a echipei de dieteticieni înregistrate, aceștia vor estima de câte grame de proteine are nevoie fiecare pacient în fiecare zi și vor face recomandări pe baza ghidurilor alimentare.
Orez și amidon: Carbohidrații trebuie dozați de către specialist, pentru a nu te afecta mai mult
Orezul și amidonul reprezintă o sursă principală de energie la pacienții cu boală cronică de rinichi. Cantitatea suficientă de carbohidrați ajută la prevenirea pierderii musculare ca o comorbiditate comună a bolii cronice de rinichi.
Deoarece orezul și amidonul conțin o gamă largă de cantități de proteine, de aceea pacienții cu boală renală în stadiul 3-5 ar putea întâmpina dificultăți în a-și controla aportul de proteine. Sfaturile nutriționale privind selecția carbohidraților trebuie urmate cu strictețe. Amidon cu conținut scăzut de proteine. Fidea de vermicelli și pelete de tapioca sau sago sunt o opțiune ideală pentru a încetini afectarea rinichilor.
Grăsimi: Alege-le pe cele nesaturate, pentru că sunt benefice pentru inimă
Grăsimile nesaturate sunt alegerea de preferat (grăsimile saturate se găsesc adesea în untură și ulei animal)
Grăsimile sănătoase pentru inimă sunt, de exemplu, uleiul de măsline, uleiul de canola, uleiul de tărâțe de orez și uleiul de semințe de floarea soarelui.
Fructe și legume: Alege fructele și legumele în funcție de analizele tale medicale
Fructele și legumele sunt o sursă bună de minerale. În bolile cronice de rinichi, rinichii afectați nu pot menține pe deplin echilibrul anumitor electroliți și minerale. Consumul anumitor fructe și legume ajută în mod substanțial la menținerea echilibrului electrolitic, ceea ce este benefic pentru tratament.
Alegerea fructelor și legumelor depinde de nivelurile actuale de potasiu, magneziu, calciu și sodiu din sânge.
Consumul anumitor fructe și legume poate ajuta, de asemenea, la evitarea utilizării medicamentelor diuretice și la întârzierea tratamentului de hemodializă.
Sare: Trebuie limitat aportul de sodiu pentru a nu-ți crește tensiunea arterială
Sarea este o sursă de sodiu. Aportul în exces de sare duce la creșterea nivelului de sodiu în sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale și la edem. Cantitatea de sodiu pe zi trebuie să fie limitată la mai puțin de 2.000 de miligrame (echivalent cu 1 linguriță de sare). Reduceți cantitatea de sodiu pe care o consumați în fiecare zi, evitând să consumați sare sau sosuri care conțin mai mult de 1.000 – 1.200 de miligrame pe zi. Exemple de 400 de miligrame de sodiu sunt ¼ de linguriță de sare, 1 linguriță de sos de pește, 1 linguriță de sos de soia, 1 lingură de sos de stridii și 2 linguri de sos de roșii sau chili.
Apă: În boala cronică renală trebuie limitat aportul de lichide
Pacienții cu boală cronică de rinichi trebuie să limiteze aportul de lichide pentru a preveni retenția de lichide, care ar putea duce la umflarea corpului, hipertensiune arterială și edem pulmonar – exces de lichid în plămâni.
Cantitatea de lichide consumată în fiecare zi se referă, de asemenea, la toate alimentele și băuturile fluide, de exemplu apă, supă, sucuri de legume și fructe.