Cercetătorii de la Universitatea Cornell au realizat un pas uriaș în tehnologia alimentară, dezvoltând un colorant albastru stabil la căldură și lumină, obținut din ficocianină, o proteină naturală prezentă în alge. Studiul a fost publicat în Food Hydrocolloids și oferă o alternativă mai sigură și mai „curată” la coloranții sintetici precum Blue 1 și Blue 2, notează Yahoo News.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Această descoperire abordează o problemă veche de decenii. Albastrul este unul dintre cei mai rari pigmenți din natură, iar lipsa sa a menținut producătorii de alimente dependenți de variante artificiale, asociate cu riscuri pentru sănătate, inclusiv hiperactivitate la copii și potențială toxicitate. În plus, acești coloranți sintetici provin din surse poluante, cum ar fi petrolul și gazele, contribuind la poluarea aerului și a apei.
Ficocianina, pigmentul care dă spirulinei albastre nuanța sa electrică, este aprobată ca colorant alimentar în Statele Unite și alte țări, dar instabilitatea sa la căldură și lumină a limitat utilizarea. Echipa de la Cornell a rezolvat această problemă printr-un proces chimic delicat, care descompune proteina în particule mai mici și uniforme, păstrând culoarea albastră intensă și sporind capacitatea sa de a acționa ca emulgator, protejând nutrienții din uleiuri și îmbunătățind textura alimentelor.
Folosind instrumente avansate de imagistică, precum dispersia razelor X la unghi mic, oamenii de știință au confirmat că transformarea la nivel nanometric a proteinei este atât stabilă, cât și funcțională.
„Este ca și cum ai folosi o lupă pentru a înțelege comportamentul proteinelor”, a declarat Alireza Abbaspourrad, profesor de chimie alimentară și tehnologia ingredientelor la Cornell. „Scopul nostru este ca ficocianina să înlocuiască mai multe produse sintetice, colorant, emulgator și antioxidant, toate într-unul singur”.
Cercetarea se aliniază și cu cererea tot mai mare a consumatorilor pentru ingrediente vegetale
Această descoperire ar putea ajuta industria alimentară să reducă utilizarea aditivilor pe bază de petrol, precum Red dye 3, să diminueze poluarea chimică și să ofere etichete mai curate consumatorilor, oferind totodată bucătarilor și producătorilor de alimente o culoare albastră naturală. Cercetarea se aliniază și cu cererea tot mai mare a consumatorilor pentru ingrediente vegetale, minim procesate, și cu dorința de a evita produsele excesiv procesate pe bază de petrol, care contribuie la poluare și fenomene meteo extreme.
Echipa de cercetare, sprijinită de Departamentul Agriculturii al SUA, lucrează acum la scalarea producției împreună cu parteneri din industrie. Dacă totul decurge conform planului, acest pigment pe bază de alge ar putea ajunge pe rafturile magazinelor în câțiva ani, oferind alimente și băuturi mai colorate, fără chimicale dăunătoare pentru corp și mediu.