Peste o treime din automatele de vânzare directă a laptelui crud care funcţionează în judeţul Alba, în număr tot mai mare de la an la an, sunt amplasate în mediul rural, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, transmite Agerpres.
În judeţul Alba, în ultimii ani, a crescut numărul automatelor de vânzare directă a laptelui crud. (…). În prezent, în judeţul Alba sunt 90 de automate de vânzare directă a laptelui crud. Numărul acestora a crescut în ultimii ani: de la 66 de automate în 2020, la 79 în 2021, 81 în 2022, 85 în 2023 şi 89 la finalul anului 2024. Dintre cele 90 de automate de vânzare, 58 funcţionează în mediul urban, iar 32 în mediul rural”, se menţionează în comunicat.
În Alba Iulia, municipiul reşedinţă de judeţ, funcţionează 22 de automate, fiind zona cu cele mai multe din judeţ.
„În Alba Iulia şi comunele din împrejurimi funcţionează 27 de automate. În Blaj şi comunele învecinate – 12 automate. În Aiud şi împrejurimi – 7; în Sebeş şi împrejurimi – 12, în Ocna Mureş şi împrejurimi – 4; Cugir şi împrejurimi – 8; Teiuş şi împrejurimi – 8; Câmpeni şi împrejurimi – 12”, se precizează în comunicatul DSVSA Alba.
Prin intermediul acestor automate, consumatorii pot beneficia de lapte proaspăt de la animale de pe raza judeţului Alba.
„Pentru crescătorii de animale, aceste automate au devenit o alternativă foarte bună de valorificare a laptelui după închiderea majorităţii centrelor de colectare. Laptele este adus din exploataţii de pe raza întregului judeţ, alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud, iar laptele este verificat prin analize de laborator”, arată DSVSA Alba.
Pentru a asigura protecţia consumatorilor, sunt prelevate probe din exploataţie, dar şi de sanitaţie, de la fiecare dozator.
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun simptom de boală contagioasă. Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să deţină document de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală.
Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic. Laptele crud nevândut de automat în ziua în care are loc realimentarea trebuie să fie dus în exploataţia de provenienţă, respectând condiţiile de igienă şi temperatură, şi depozitat într-un rezervor separat.
Laptele crud nevândut poate fi folosit la fabricarea brânzeturilor cu o perioadă de maturare de cel puţin 60 de zile.