Din păcate, nu există o dietă specifică care s-a dovedit că ameliorează depresia. Totuși, în timp ce anumite planuri de alimentație ar putea să nu îți ușureze simptomele sau să te pună instantaneu într-o dispoziție mai bună, o dietă sănătoasă poate ajuta, ca parte a tratamentului general, în ameliorarea depresiei, transmite WebMD.
Antioxidanții previn deteriorarea celulelor
Corpurile noastre produc în mod normal molecule numite radicali liberi, dar acestea pot duce la deteriorarea celulelor, îmbătrânirea lor, dar și la alte problem de sănătate.
Studiile arată că avem creierul foarte expus atacului radicalilor liberi. Deși nu există nicio modalitate de a opri, complet, radicalii liberi, le poți reduce efectul distructiv prin consumul de alimente bogate în antioxidanți.
Alimente care ajută creierul
- Betacaroten: caise, broccoli, pepene galben, morcovi, piersici, dovleac, spanac, cartofi dulci
- Vitamina C: afine, broccoli, grapefrut, kiwi, portocale, ardei, cartofi, căpșuni, roșii
- Vitamina E: unt, nuci și semințe, uleiuri vegetale, grâu
Carbohidrații „inteligenți” pot avea un efect calmant
Carbohidrații sunt legați de substanța chimică din creier care stimulează starea de spirit: serotonina. Experții nu sunt siguri, dar pofta de carbohidrați poate fi, uneori, legată de un nivel scăzut al serotoninei (hormonul fericirii).
Limitează alimentele cu zahăr și optează pentru carbohidrații „inteligenți”, cum ar fi cerealele integrale, mai degrabă decât carbohidrații simpli, cum ar fi prăjiturile. Fructele, legumele și leguminoasele au, de asemenea, carbohidrați sănătoși și fibre.
Alimentele bogate în proteine îți sporesc energia
Alimente precum curcanul, tonul și puiul conțin un aminoacid numit triptofan, care te poate ajuta să stimulezi secreția de serotonină. Încearcă să mănânci alimente bogate în proteine, de mai multe ori pe zi, mai ales când trebuie să-ți limpezești mintea și să-ți stimulezi energia.
Surse bune de proteine sănătoase sunt fasolea și mazărea, carnea de vită slabă, brânza cu conținut scăzut de grăsimi, peștele, laptele, carnea de pasăre, produsele din soia și iaurtul.
Încearcă o dietă mediteraneană, pentru vitaminele din grupul B
Un studiu spaniol a constatat că ratele depresiei au avut tendința de a crește la bărbați – în special la fumători – deoarece aceștia au mai puțin acid folic. Același lucru s-a întâmplat și pentru femei – în special pentru cele care au fumat sau nu au făcut mișcare – dar când au primit mai puțină vitamina B12.
Acesta nu a fost primul studiu care a găsit o legătură între aceste vitamine din grupul B și depresie. Cercetătorii nu sunt siguri în ce direcție merge influența: nivelurile slabe de nutrienți conduc la depresie sau depresia îi determină pe oameni să mănânce prost? În ambele cazuri, poți obține aceste vitamine B din alimentele specific unei diete mediteraneene. De asemenea, leguminoasele, precum nucile, multe fructe și legumele de culoare verde închis au acid folic, care ajută și ele. Vitamina B12 poate fi găsită în toate produsele animale slabe și cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Obțineți suficientă vitamina D
Receptorii de vitamina D sunt localizați în tot corpul, inclusiv în creier. Potrivit unui studiu, s-a constatat că probabilitatea de a avea depresie este mai mare la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D. Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au observat că persoanele care aveau simptome de depresie, în special cele cu tulburări afective sezoniere, au avut tendința să-și îmbunătățească starea atunci când cantitatea de vitamina D din corpul lor a crescut, adică primăvara și vara.
Cercetătorii nu stabilit, încă, ce cantitate de vitamina D este ideală, deși prea multă poate cauza probleme cu nivelul de calciu și cu funcționarea rinichilor.
Selectați alimente bogate în seleniu
Studiile au raportat o legătură între nivelul scăzut de seleniu și starea de spirit proastă. Cantitatea recomandată de seleniu este de 55 micrograme pe zi pentru adulți.
Alimente bogate în seleniu:
- Fasole și leguminoase
- Carne slabă (porc, vită, curcan și pui fără piele)
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Nuci și semințe (în special nuci braziliene – dar nu le consumați în mod regulat sau mai mult de câteva o dată, deoarece pot provoca toxicitate, având prea mult seleniu).
- Fructe de mare (stridii, scoici, sardine, crabi, pește de apă sărată și pește de apă dulce)
- Cerealele integrale (paste integrale, orez brun, fulgi de ovăz etc.)
Includeți acizi grași Omega-3
Recent, oamenii de știință au descoperit că în zonele geografice în care oamenii nu mănâncă alimente suficient de bogate în omega-3 pot avea rate mai mari de tulburare depresivă majoră. Alte studii arată că persoanele care nu mănâncă des pește, o sursă bogată în acizi grași, au risc crescut de a avea depresie. Ca un dublu beneficiu, acizii grași Omega-3 sunt buni și pentru inima ta.
Surse bune de omega-3, inclusiv acidul alfa-linolenic, sunt:
- Pește gras (hamsii, macrou, somon, sardine, alafor și ton)
- Semințe de in
- Uleiuri de canola și soia
- Nuci
- Legume cu frunze verzi
Greutatea și stilul tău de viață contează și ele
Persoanele care sunt obeze au risc crescut să devină depresive. Și, conform mai multor studii, oamenii care sunt depresivi au mai multe șanse de a deveni obezi. Cercetătorii cred că acesta poate fi rezultatul unor modificări ale sistemului imunitar și hormoni care vin odată cu depresia.
Mulți oameni care sunt depresivi au și probleme cu alcoolul sau drogurile. Nu numai că acestea pot interfera cu starea de spirit, somnul și motivația, dar pot reduce și eficacitatea medicamentelor pentru tratarea depresiei.
Băuturile și alimentele cu cofeină pot declanșa anxietatea și îngreunează somnul noaptea. Reducerea sau oprirea cofeinei, după prânz, te poate ajuta să obțineții un somn mai bun și mai odihnitor noaptea.
Ce articol mizerabil…cum sa negi titlul in primul paragraf si apoi sa sustii aceai mizerie din titlu in restul aricolului.
Profesionalismul romanesc loveste din nou.