Cum a ajuns Italia lider european în agroturism. Produsele alimentare cu certificare UE, turismul rural și alte activități conexe reprezintă o parte importantă din PIB-ul agricol

agroturisme in Italia agribusiness pensiuni agroturstice activitati conexe pensiuni agroturistice foto: radio-food.it

Activitățile de agroturism în Italia se demonstrează a fi, an după an, un pilon tot mai important al economiei rurale. Aceasta, alături de produsele agroalimentare cu certificare europeană și activitățile conexe celor care oferă cazare și mese realizate în principal din producție proprie.

În Italia, la nivelul anului 2023 existau puțin peste 13.000 de ferme agroturistice care oferă servicii de restaurant (aproximativ 50% din total), relevă datele oficiale ale Institului National de Statistică (ISTAT), într-o analiză realizată de publicația de profil agricultura.it. În termeni comparativi, în ușoară creștere de 0,8% față de 2022. Cea mai mare creștere a acestor afaceri s-a înregistrat în regiunile de centru (+2,3%): aproximativ 29% dintre localurile agroturistice sunt situate în Toscana, Umbria, Lazio.

În clasament, zona de centru este urmată de cea de nord-est, cu 24,2%, adică Emilia-Romagna, Veneto, Friuli, Trentino. Pe locul al treilea, cu 19,7%, zona de Sud, unde sunt cele mai multe zone de litoral – Puglia, Campagna, Calabria. Abia pe a 4-a poziție se află zona de nord-vest, adică Lombardia, Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta în principal, cu 18,1% în Nord-Vest. Oarecum suprinzător, abia pe ultimul loc se situează zona insulară, Sicilia și Sardenia în principa, cu 8,9% din totalitatea pensiunilor agroturistice italiene.

Într-un clasament doar al regiunilor, și nu al zonelor mari, pe primul loc la numărul de pensiuni agroturistice  se situează Toscana, cu peste 16%, urmată de Lombardia, cu peste 8% și Piemonte, cu peste 7%.

În ceea ce privește tipurile de serivicii de tip HoReCa oferite de fermele agroturistice, doar aproximativ 14% au și o ofertă gastronomică in house, iar dintre acestea, o mare parte, peste 72% oferă și spații de cazare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Degustările, activitatea cu cea mai mare creștere

Dintre cele trei tipuri de servicii specifice unui agroturism care funcționează ca o activitate complementară celei agricole   – cazare, restaurant și degustare de produse, cea din urmă înregistrează cea mai mare creștere (+3,8%), confirmând legătura dintre sectorul agroturistic și universul tot mai în expansiune al produselor de calitate, un concept pe care italienii obișnuiesc să îl denumească sub sintagma „Made in Italy”. În cifre, peste 6.500 de ferme agroturistice oferă servicii de degustare.

Tipurile de cazare preferate

În zona de sud și de centru predomină pensiunea completă, în timp ce în nord-est predomină cazarea fără mese incluse. Există puțin peste 21.100 de ferme agroturistice care oferă cazare (81% din total). Dintre acestea, 40% se află în zona de centru, 26,6% în nord-est, 13,4% în sud, 12,6% în nord-vest și 7,4% în insule.

Comparativ cu 2022, numărul fermelor care oferă și cazare a crescut ușor, cu 0,9%. Creșterea cea mai semnificativă s-a înregistrat în zona de centru (+1,6%) și insule (+1,4%). Și în acest clasament specific domină tot Toscana, regiunea cu cele mai multe ferme agroturistice care oferă cazare (24,6%), urmată de provincia autonomă Bolzano, în nord-est, (13,7%), și Umbria, tot în centru, (6%).

În timp ce fermele care oferă exclusiv cazare sunt 6.739. Dintre acestea, 43,6% sunt situate în centru, 49,5% în nord și 6,9% în sud.

Dacă luăm ca și criteriul pensiunea completă, sunt 4.600 de ferme agroturistice care fac asta pe întreg teritoriul italian. Aproape 50% sunt situate în sud, iar 25% în nord și centru, restul în insule.

Crește numărul fermelor agroturistice care oferă activități conexe, nu doar cazare și masă

În 2023, aproape 12.973 de ferme, adică aproape jumătate din total, au oferit cel puțin un serviciu suplimentar, precum echitație, excursii, observații naturalistice, trekking, mountain biking, ferme didactice, diverse cursuri și ateliere, activități sportive și alte servicii. Dintre ele, 37,5% sunt situate în centru, 37,1% în nord și 25,4% în sud.

Cele mai frecvente dintre aceste servicii sunt, în ordine:

-Excursii (24,6%)

-Activități sportive (24,5%)

Ferme didactice (16,1%)

-Cursuri și ateliere (14,4%)

-Observații naturalistice (12,5%)

-Mountain biking (12,2%)

-Trekking (12,1%)

-Echitație (10,2%)

Pe regiuni, în nord predomină fermele didactice și cele dedicate activităților sportive, în zona de centru se regăsesc cele mai multe structuri pentru mountain biking și care organizează cursuri și ateliere, iar în sud sunt mai numeroase fermele care oferă observații naturalistice, trekking, excursii și echitație.

Fermele didactice sunt mai numeroase în Toscana, Piemont și Lombardia, iar fermele cu activități conexe de mountain biking se află preponderent în Piemonte și Toscana, zone preponderent colinare. În timp ce în Campania predomină serviciile de observație naturalistică, birgwatching și trekking, iar în  Sicilia se remarcă prin oferta de excursii, terestre și maritime, echitație și sport.

Fermele didactice, o componentă în creștere

O mențiune specială merită fermele didactice, care reprezintă și ele una dintre tipurile de activități eligibile pentru finanțare din fonduri UE. În Italia, în 2023, fermele cu servicii didactice erau în număr de 2.085, reprezentând aproximativ 8% din totalul structurilor, în timp ce peste 16% dintre fermele mai  oferă cel puțin încă un alt tip de serviciu, pe lângă ferma didactică.

Deși în 2023 s-a înregistrat o scădere de 2,2% față de anul anterior, între 2010 și 2023 numărul acestor structuri a crescut cu o rată medie anuală de 7,8%, față de o creștere de 2,3% a fermelor agroturistice în ansamblu. Mai mult de jumătate dintre aceste structuri se află în nord (52,7%), 23,8% în centru și 23,5% în sud. În 2010, doar 18% dintre unitățile teritorial-administrative italiene aveau ferme didactice, pentru ca în 2023 ponderea acestora să crească la 26,4%.

Un alt aspect notabil: 39% dintre fermele didactice sunt conduse de femei, cu 5% mai mult decât media generală a fermelor agroturistice administrate de femei.

Italia realizează 42 de miliarde de euro anual în sectorul agroturistic, la pachet cu activitățile conexe

Potrivit unui calcul realizate de cotidianul economic Il Sole 24 Ore, sectorul agroturistic cu activitățile conexe menționate, alături de energia regenerabilă produsă de aceste tipuri de activități economice și de produsele de tip DOP, DOC, IGP ating o valoare economică de peste 42 de miliarde de euro. Ceea ce situează Italia pe primul loc în această privință, înaintea Spaniei, cu 39 de miliarde, Franței, cu 35 și Germaniei cu 31.

Numărul fermelor agroturstice s-a dublat în ultimele două decenii, iar cifra de afaceri a acestora în total crește de la an la an cu câteva procente bune. La aceasta contribuie și produsele clasificate DOP ale micilor producători artizanali, un sector cu o cotă de piață, anul trecut, estimată în jurul  a 20 de miliarde de euro, dintre care 12 miliarde la export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *