Administraţia Deltei are încredere că pescarii nu vor utiliza setcile pe lacuri şi canale/ Folosirea acestora este suspendată în rezervaţie, în contextul scăderii cotelor Dunării şi al temperaturilor crescute

pescari delta dunarii ID 100591748 © Jenifoto406 | Dreamstime.com

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, afirmă că unii pescari au semnalat instituţia pe care o conduce cu privire la necesitatea de a suspenda folosirea setcilor în rezervaţie, în contextul scăderii cotelor Dunării şi al temperaturilor crescute, precum şi pe fondul lipsei unui articol din ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an care să-i permită guvernatorului să ia măsuri pentru protejarea resursei piscicole, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cota Dunării la Tulcea este vineri de 38 de centimetri, similară cu cea de joi, atunci când Administraţia RBDD a făcut public un comunicat de presă în care a făcut un apel la pescari pentru a nu mai utiliza setcile pe lacurile şi canalele din interiorul Rezervaţiei, acestea putând fi folosite pe Dunăre şi braţele sale, pe Dunărea Veche, în golful Musura şi în meleaua Sfântu Gheorghe.

“Consider că există conştiinţă de mediu la cei care locuiesc în Delta Dunării şi care folosesc această resursă. Unii dintre ei s-au sesizat din proprie iniţiativă că nivelul Dunării e sub 50 de centimetri şi că trebuie scoase setcile şi atunci, am apăsat pe această conştiinţă de mediu şi îi rog încă o dată să înţeleagă că o asemenea măsură e în beneficiul tuturor, şi al mediului, şi al lor. Eu cred că vor înţelege”, a declarat Bogdan Bulete pentru AGERPRES.

Guvernatorul RBDD a început în acelaşi timp discuţiile cu autorităţile naţionale pentru modificarea ordinului de prohibiţie din acest an în aşa fel încât să i se permită să ia decizii pentru protejarea resursei piscicole, în funcţie de situaţiile deosebite din teren, inclusiv atunci când cota Dunării la Tulcea este mai mică de 50 de centimetri.

“E o greşeală tehnică pe care încercăm să o îndreptăm în regim de urgenţă. Am început discuţiile cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul Mediului şi toată lumea este de acord că trebuie reparată această greşeală şi sperăm ca cel mai curând să fie făcută această intervenţie legislativă”, a spus Bogdan Bulete.

Până acum, în Deltă nu au fost semnalate mortalităţi piscicole din cauza nivelului scăzut al apei şi a temperaturilor crescute, potrivit sursei citate.

Datele făcute publice pe site-ul Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos arată că Dunărea va continua să scadă în următoarele zile cu până la 15 centimetri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *