Decizia de înființare a unui laborator dedicat analizării amelioratorilor alimentari, operabil la nivelul blocului comunitar, a fost publicată în Jurnalul Oficial al U.E., miercuri, 3 aprilie:
„Art 1. se înființează laboratorul de referință al Uniuni Europene pentru amelioratori alimentari, al Regulamentul delegat (UE) 2024/1004 al Comisiei din 22 ianuarie 2024”.
Deschiderea unui laborator de referință în domeniul amelioratorilor alimentari (FIA) este necesară pentru a putea efectua controale oficiale în mod eficace în cadrul Uniunii.
Amelioratorii alimentari („FIA”) se referă la aditivii alimentari, enzimele alimentare și aromatizanții alimentari, care sunt substanțe adăugate în mod intenționat în produsele alimentare în scopuri tehnologice sau organoleptice. Utilizarea FIA face obiectul unei proceduri comune de autorizare a Uniunii, prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
În special, este necesară punerea în funcțiune unui laborator de referință pentru a asigura un anumit nivel de armonizare în ceea ce privește criteriile de prelevare de probe și metodele analitice utilizate pentru colectarea datelor privind aditivii alimentari și aromele alimentare și pentru a oferi sprijin laboratoarelor oficiale din domeniul enzimelor alimentare.
Există o necesitate recunoscută de a promova practici uniforme în ceea ce privește dezvoltarea sau utilizarea metodelor de analiză, testare sau diagnosticare efectuate de laboratoarele oficiale. Acest lucru este valabil atunci când eficacitatea controalelor oficiale depinde de calitatea, uniformitatea și fiabilitatea metodelor și rezultatelor respective.
Recomandarea (UE) 2023/965 a Comisiei conține cerințe privind monitorizarea consumului de aditivi alimentari și de arome alimentare autorizate în conformitate cu regulamentele europene în vigoare și anume privind colectarea de date privind prezența și prezența aditivilor alimentari și a aromatizanților alimentari în produsele alimentare.
Controalele oficiale trebuie efectuate pentru verificarea conformității cu normele din domeniul alimentelor și al siguranței alimentare.