Pesticidul Chlorpyrifos nu îndeplinește criteriile cerute de legislația comunitară pentru a fi reautorizat în Uniunea Europeană. Perioada de utilizare a pesticidului expiră în ianuarie 2020, iar cererea de reînnoire înaintată de producători este în prezent evaluată în cadrul sistemului pentru aprobarea pesticidelor, a anunțat recent Autoritatea Sanitar-Veterinară Europeană ( EFSA ).
Comisia Europeană a solicitat EFSA, în iulie, să emită o declarație cu privire la rezultatele disponibile până acum ale impactului acestui pesticid asupra sănătății umane. EFSA a formulat îngrijorări cu privire la posibile efecte genotoxice, precum și la efecte neurologice la copii.
Desigur, decizia aparține Comisiei Europene, care va trebui să dea un răspuns în cursul acestui an.
Chlorpyrifos este un insecticid utilizat pe scară largă în agricultură. Urme de Chlorpyrifos au fost depistate și în roșiile românești, potrivit raportelor anuale publicate de ANSVSA. Astfel, în 2013 și 2014, au fost depistate în probele prelevate din roșiile românești urme ale acestui pesticid peste nivelul maxim admis.
După anul 2016, ANSVSA a încetat să mai publice pe siteul propriu rapoartele anuale privind monitorizarea pesticidelor în România.
Ministerul Agriculturii a publicat constant pe siteul propriu comunicate de presă prin care a informat consumatorii că fructele și legumele românești sunt sigure pentru consum, dar nu a publicat rapoartele detaliate întocmite de experți.