Căpșunele au fost anul trecut fructele depistate de Autoritatea Națională Fitosanitară cu cele mai multe probe neconforme ( reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis ): 3 probe. Acestea au fost prelevate din București, Vrancea și Dâmbovița, potrivit Raportului Autorității Naționale Fitosanitare aferent anului 2024.
Proba din București ( 1 kg, dintr-un lot de 45 de kg ) a avut reziduuri de clorotalonil, în cantitate de 3,870 mg/kg, limita maximă admisă fiind de 0,01 mg/kg.
Proba din județul Vrancea ( 1 kg, dintr-un lot de 6 kg ) a fost depistată cu reziduuri de carbendazim, în cantitate de 0,456 mg/kg, limita maximă admisă fiind de 0,1 mg/kg.
Proba din Dâmbovița ( 1,1 kg, dintr-un lot de 300 kg ) a conținut urme de clorotalonil, 0,197 mg/kg, limita maximă admisă fiind de 0,01 mg/kg.
Toate cele trei probe au fost analizate la laboratorul din București.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În total, Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV București), din cadrul Laboratorului Naţional Fitosanitar a analizat 101 probe de căpșune, din care 27 probe ( 27% ) au fost libere de reziduuri de pesticide, 71 probe ) 70% ), cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 3 probe neconforme, cu reziduuri peste limita legală.
La Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale (LRCRPPPV Mureş), din cadrul Oficiului Fitosanitar Mureş din au fost analizate 46 de probe de căpșune, din care 15 probe ( 32,61% ) au fost libere de reziduuri de pesticide și 31 de probe ( 67,39% ) au avut urme de pesticide. Laboratorul din Târgu Mureș, care deservește oficiile județene fitosanitare din județe cu precădere din Transilvania, nu a detectat nicio probă de căpșune neconformă.
Merele au fost, de asemenea, depistate cu reziduuri de pesticide în numeroase probe.
La laboratorul din București au fost analizate 74 de probe, din care 17 probe ( 23% ) au fost libere de reziduuri de pesticide și 56 de probe ( 76% ) au avut urme de pesticide. O probă a fost neconformă. Proba respectivă a fost prelevată din județul Prahova ( 1 kg dintr-un lot de 45 de kg ). Substanța activă conținută: clorpirifos, 0,080 mg/kg, limita maximă admisă 0,01 mg/kg.
Laboratorul din Târgu Mureș a analizat 47 de probe de mere, din care 26 de probe ( 55,32% ) au fost libere de reziduuri și 21 de probe ( 44,68% ) au avut reziduuri de pesticide, sub nivelul maxim admis. Nicio probă nu a fost neconformă.
Alte fructe cu procent mare de probe contaminate, fără depășiri ale limitei maxime admise:
LCRPPPV București
struguri pentru vin: 47 probe analizate, 7 probe ( 15 % ) libere de reziduuri, 40 de probe ( 85% ) cu reziduuri;
nectarine: 5 probe analizate, 1 probă ( 20% ) fără reziduuri, 4 probe ( 80% ) cu reziduuri;
struguri pentru masă: 42 de probe analizate, 9 probe ( 21% ) fără reziduuri, 33 de probe ( 79 % ) contaminate.
În total, laboratorul din București a analizat, în anul 2024, în cadrul programului de control, 657 probe de fructe, din care:
298 probe (45,36%) nu au avut reziduuri de pesticide,
359 probe (54,64%) au avut reziduuri de pesticide, din care:
– 355 probe (54,04%) cu valori mai mici decât limitele maxime admise (LMA), stabilite conform legislaţiei în vigoare, şi
– 4 probe (0,60%) au fost neconforme.
Pesticidele detectate frecvent în probele de fructe sunt: boscalid, ciprodinil, fludioxonil, tebuconazol, acetamiprid, fluopiram, difenoconazol și azoxistrobin. Din pesticidele utilizate pentru tratamentele fructelor, o pondere însemnată o au fungicidele.

LRCRPPPV Mureş
struguri pentru masă: 22 de probe analizate, 5 probe ( 22,73% ) libere de pesticide, 17 probe ( 77,27% ) cu reziduuri;
piersici: 12 probe analizate, 3 probe ( 25% ) fără reziduuri de pesticide, 9 probe ( 75% ) contaminate.
Laboratorul din Târgu Mureș, în anul 2024, a analizat 331 probe de fructe, din care 187 (56,50%) probe nu au avut reziduuri de pesticide și 144 (43,50%) probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decât limitele maxime admise.
Fructele care au avut un procent mare de reziduuri de pesticide au fost: mere, struguri, căpșuni, cireșe, caise etc.
Pesticidele detectate frecvent în probele de fructe sunt: boscalid, difenoconazol, fludioxonil, ciprodinil, fludioxonil, fluopiram, acetamiprid, etc.

Din 988 probe de fructe analizate la nivel național, în 484 (48,98%) probe nu s-au depistat reziduuri de pesticide, 499 (50,5%) probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mici decât LMA (probe conforme) şi 4 (0,40%) probe neconforme, cu valori ale reziduurilor de pesticide mai mari decât LMA, reprezentate de: căpşune – 3 probe şi mere – 1 probă.