Acordul care vizează prelungirea accesului navelor UE în apele britanice, prelungit până în 2038 / Industria pescuitului reacționează dur / Pescarii acuză guvernul că a cedat în fața Bruxellesului

Acordul pentru accesul navelor UE în apele britanice a fost prelungit FOTO: Dreamstime/Yasingport

În cadrul summitului UK-UE desfășurat la Londra pe 19 mai 2025, premierul britanic Keir Starmer a anunțat un acord major de “resetare” post-Brexit în relațiile cu Uniunea Europeană. Una dintre cele mai controversate prevederi ale acestui acord este prelungirea accesului navelor de pescuit europene în apele britanice până în iunie 2038, extinzând semnificativ perioada de tranziție stabilită inițial până în 2026, scrie The Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Această decizie a stârnit reacții puternice din partea industriei pescuitului din Marea Britanie și a politicienilor conservatori, care consideră că promisiunile de “recâștigare a controlului asupra apelor britanice” au fost compromise. Liderul Reform UK, Nigel Farage, a catalogat acordul drept o “trădare” a intereselor pescarilor britanici, potrivit The Guardian.

În schimb, guvernul britanic susține că această concesie a fost esențială pentru obținerea altor beneficii, precum un acord veterinar deschis care facilitează exporturile de produse alimentare către UE și o cooperare sporită în domeniul apărării. Ministrul Comerțului, Jonathan Reynolds, a evitat să confirme durata exactă a prelungirii, dar a subliniat necesitatea unei abordări mai stabile, în locul negocierilor anuale prevăzute inițial după 2026.

Acordul prevede, de asemenea, un fond de 360 de milioane de lire sterline pentru sprijinirea comunităților de coastă afectate și deschiderea discuțiilor privind un program de mobilitate pentru tineri între Regatul Unit și UE.

Deși acordul prelungirii accesului navelor UE în apele britanice este văzut de guvernul britanic ca un pas strategic pentru consolidarea relațiilor comerciale și de securitate cu UE, rămâne de văzut cum va fi implementat și cum vor evolua reacțiile în rândul comunităților afectate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *