Deși consumul de cafea poate aduce multe beneficii corpului nostru, acesta poate avea și efecte negative, mai ales după o anumită vârstă. Cafeaua este una dintre acele băuturi aproape universale, consumată în aproape orice moment și în diverse moduri. O cafea cu lapte la micul dejun, o cafea simplă la mijlocul dimineții pentru a ne da energie, un cappuccino pentru gustare, cafea decofeinizată după o cină bună… Sunt atât de multe opțiuni încât este greu să găsești o persoană care să nu bea cafea, măcar din când în când.
Caracteristicul său gust și aromă sunt doar vârful aisbergului în ceea ce privește beneficiile cafelei, deoarece, conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de până la 400 de miligrame de cafea pe zi (aproximativ trei ceșcuțe) poate aduce beneficii pentru organism. Printre acestea se numără compuși antioxidanți și bioactivi care reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, prevenirea bolilor neurologice, precum Parkinson, și efectul său stimulant care ne dă energie, ne menține în formă și chiar ne poate ajuta să ne îmbunătățim concentrarea.
Ducând un stil de viață sănătos, în care sunt incluse o alimentație bună și exerciții fizice, consumul zilnic de cafea nu ar trebui să aducă probleme de sănătate. Cu toate acestea, consumul acestei băuturi poate avea și contraindicații în unele cazuri. O mare parte dintre acestea se datorează cofeinei, care poate provoca efecte precum insomnie, iritabilitate, creșterea temporară a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, diaree sau greață, conform Fundației Spaniole a Inimii. În același timp, conform „MedlinePlus”, un consumator obișnuit de cafea care încetează să o mai consume poate începe să dezvolte simptome precum somnolență, dureri de cap, iritabilitate, greață sau probleme de concentrare, scrie ABC.
În plus, la aceste contraindicații se pot adăuga altele, cauzate de diferiți factori, unul dintre aceștia fiind vârsta.
Efectul cafelei asupra organismului după vârsta de 60 de ani
Un studiu publicat în presa finlandeză „Helsingin Sanomat” a adunat câteva dintre efectele negative ale cafelei, în special asupra persoanelor de peste 60 de ani. În cadrul acestei cercetări au fost analizate efectele pe care le poate avea cafeaua asupra a 8.451 de persoane în vârstă de peste 60 de ani, utilizând mostre stocate în biobanca din Regatul Unit.
S-a descoperit că un consumul de mai mult de trei cești de cafea pe zi este asociat cu o deteriorare rapidă a capacităților cognitive la adulții mai în vârstă. De asemenea, s-a constatat că scăderea capacităților mentale era mai puțin pronunțată la persoanele de 60 de ani care nu consumau cafea anterior, cu 8,83% mai puțin în comparație cu cei care consumau această băutură.
Este important de menționat că acest studiu a utilizat 60% dintre mostre doar de la femei și nu a luat în considerare cantitatea de cafea consumată de aceste persoane în tinerețe sau tipul de cafea consumat, astfel că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste descoperiri despre efectele cafelei în funcție de vârstă, așa cum relatează ABC.