ABC în bucătărie: Sosuri de bază/ Sosul bechamel, cum se prepară și trucuri ca să-ți iasă perfect, fără cocoloașe / Rețetele Juanitei

sos bechamel, ABC in bucatarie Sursa foto: OKdiario

Sosul Bechamel este unul dintre sosurile de bază ale bucătăriei. De ce se numesc sosuri de bază? Pentru că din ele derivă, practic, toate celelalte sosuri. orice bucătar sau persoană care declară că știe să gătească, ar trebui să știe să le prepare

Cele 5 sosuri de bază ale bucătăriei

  1. Sosul Bechamel
  2. Sosul Velouté
  3. Sosul Demi-glace sau Sosul brun
  4. Sosul de roșii
  5. Sosul Hollandaise

Ingrediente

Unt 30 de gr

Făină 30 de gr

Lapte 300 de ml

Raportul între unt-făină-lapte este întotdeauna de 1:1:10.

Se adaugă sare, piper (de preferință alb) și nucșoară rasă (opțional).

Prepararea sosului bechamel

  1. Într-o tigaie se topește untul. Puteți adăuga și un strop de ulei de măsline pentru ca untul să nu se ardă.
  2. Se răstoarnă toată cantitatea de făină peste unt și se amestecă bine. Astfel nu se vor face cocoloașe de făină. Nu lăsați mult pe foc pentru că nu dorim să prindă culoare.
  3. Se dă tigaia de pe foc și se lasă baza sosului să se răcească.
  4. Se repune tigaia pe foc foarte mic și se adaugă treptat laptele, amestecând continuu.
  5. Puneți sarea, piperul și nucșoara și lăsați să fiarbă la foc mic până este o masă închegată, dar cu o textură lejeră, ca o cremă. Gustați și asigurați-vă că făina este fiartă (atunci când nu veți mai simți gustul pregnant de făină, opriți focul).

Dacă nu îl utilizați imediat este recomandat să îl acoperiți cu un plastic-film sau hârtie de copt unsă cu ulei, pentru a nu face crustă la suprafață.

Preparate la care se utilizează sosul bechamel

Puteți adăuga bechamel cam peste orice doriți să gratinați. Macaroanele cu brânză, conopida gratinată sau musacaua grecească sunt doar câteva exemple. Sandvich-ul franțuzesc Croque Monsieur se poate face și el cu bechamel.

Sosuri derivate din bechamel

  • Sosul Mornay: Un sos Béchamel îmbogățit cu brânză (de obicei Gruyère sau parmezan).
  • Sosul Soubise: Se prepară prin adăugarea de ceapă sotată în sosul Béchamel
  • Sosul de muștar: Un Béchamel căruia i se adaugă muștar pentru un gust intens.
  • Sosul Nantua: Un sos specific pentru fructe de mare.
  • Sosul de ciuperci: Realizat prin adăugarea de ciuperci sotate în sosul Béchamel.
  • Sosul Cheddar: O variație a sosului Mornay, în care se folosește brânză cheddar în loc de Gruyère

Pe vremuri gospodinele preparau ca bază  pentru orice mâncare gătită, un fel de bechamel cu grăsime, făină, ceapă și apă (în loc de lapte). I se spunea rântaș.

În zilele noastre, bucătarii preferă de multe ori înlocuirea făinii cu amidon de porumb, care are un gust mai puțin pregnant decât făina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *