În general, pastele nu se clătesc după ce au fost scurse, cu o excepție. De ce asta? Pentru că după fierbere pastele au încă pe ele o parte din amidonul pe care îl elimină, involuntar, prin fierbere. Iar amidonul ajută sosul să adere mai bine la ele, leagă, cum se zice în jargonul profesional. În lipsa lui, preparatul final va fi mai puțin omogen, va avea o textură mai nedefinită.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 23-29 iunie
În plus, apa rece oprește procesul de gătire, împiedicând și din perspectiva temperaturii ca pastele să se combine bine cu sosul. Iar pastele clătite devin și ele în sine mai fade și mai puțin plăcute, dincolo de aderența la ele a sosului.
Prin urmare, pentru orice rețetă de paste calde, cu orice fel de sos, procedeul corect este următorul: scurgem bine pastele, asigurându-ne că sunt fierte exact cât trebuie – nici prea tari, nici prea moi. Le amestecăm apoi cu sosul și le mai ținem împreună pe flacără până când aromele se întrepătrund bine.
O bună regulă e să păstrăm mereu puțin apă în care au fiert pastele. O putem folosi pentru a lungi puțin sosul, dacă e cazul. Apa de fierbere conține ea însăși amidon, și ajută la legare, amplifică densitatea sosului.
Singura situație când este indicat să clătim pastele
Singura situație când pastele se clătesc sub jetul de apă rece este cea în care vrem să preparăm o salată rece în care să adăugăm și paste. O salată este prin definiție un preparat în care ingredientele nu sunt legate între ele.
În plus, este nevoie de clătire tocmai pentru a bloca prin apa rece procesul de gătire, a „sigila” pastele fierte în faza în care sunt, fără să mai absoarbă ulterior lichid. Iar asta, cu atât mai mult cu cât salata rece de paste se poate conserva la frigider 1-2 zile.
Legat de prepararea pastelor, citește și:
Cum se fierb corect pastele pentru orice rețetă cu sos
Cele mai simple sosuri de roșii pentru paste
Cum se face aluatul simplu pentru paste, cu sau fără ou