ABC în bucătărie | Cum ajuți aluatul să crească atunci când este mai răcoare în bucătărie/ Trucuri simple, dar eficiente, cu care nu vei da greș niciodată

aluat Foto: Pexels

De la început trebuie spus că există câteva condiții preliminare pentru ca aluatul să iasă perfect.

1. Făina

Făina pe care o folosim trebuie să aibă cantitate mare de proteină, trebuie să fie specială pentru pâine sau prăjituri, în funcție de ce pregătim. În plus, o scoatem măcar cu o oră înainte din cămară și o lăsăm să ajungă la temperatura din bucătărie, unde preparăm aluatul.

Înainte de a începe să frământăm, cernem făina, preferabil de câteva ori, pentru a elimina umiditatea.

2. Drojdia proaspătă

Drojdia, dacă folosim din cea proaspătă, se păstrează la frigider și se verifică data de expirare înainte de a o utiliza. La drojdie nu e ca la chefir sau iaurt, data contează.

3. Laptele

Atunci când vedem în rețetă că scrie „lapte călduț”, păi așa trebuie să și fie. Laptele prea fierbinte (peste 60-65 de grade C) omoară bacteriile bune din drojdie, cele care sunt „motorul” creșterii aluatului. Dacă nu avem un termometru, încercăm cu degetul, este la fel ca la biberonul sugarului, dacă simțim o căldură confortabilă pe deget, este o temperatură corectă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pune aluatul într-un loc mai cald și ferit de curent

Această recomandare o veți găsi în toate rețetele de aluat. Cald înseamnă măcar 25 de grade și de obicei creșterea va dura cel puțin o oră la această temperatură.

Dacă în bucătărie nu e prea cald, mai e și puțin curent sau vrem să reducem timpul de creștere a aluatului nostru, iată câteva opțiuni pe care le avem la îndemână:

1. Încălzim cuptorul la 40 de grade C, întredeschidem puțin să ajungă la 30 de grade și punem aluatul (acoperit cu folie). Cuptorul nu va merge, îl putem porni din când în când, pentru câteva minute.

2. Dacă avem un Thermomix, după ce am preparat aluatul în bol, punem în tava Varoma aluatul, iar în bol adăugăm apă. Setăm 1 oră la 50-60 de grade apa și acoperim Varoma cu capacul. Verificăm și când ni se pare că a crescut destul îl oprim. Sau din contră, dacă ne pare că ar mai avea nevoie, îl mai lăsăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *