Când clătim leguminoasele conservate, apar niște bule care ne fac să ne întrebăm dacă produsul este în stare bună. Probabil că ai observat acest fenomen atunci când ai deschis o conservă de năut sau linte: ce este acea spumă care însoțește leguminoasele din borcan? Sunt ele sigure pentru consum?
De fapt, arată de parcă cineva ar fi adăugat detergent de vase, deoarece, atunci când clătim năutul sub jet de apă, spuma devine și mai vizibilă. Această spumă provine din lichidul din conservă, care conține substanțele eliberate de năut: apă, sare și anumiți aditivi care ajută la menținerea culorii produsului, scrie LaVanguardia.
Cum se formează spuma?
„Fiecare conservă este ca o mică oală sub presiune. În timpul procesului de sterilizare, năutul este gătit în acest lichid, iar proteinele pe care le eliberează contribuie la formarea spumei”, a explică Beatriz Robles, dietetician-nutriționist și specialist în tehnologia alimentară. Aceste proteine stabilizează bulele de aer, formând astfel spuma.
În plus, potrivit specialistului în știința și tehnologia alimentelor, Miguel Ángel Lurueña, năutul conține saponine – compuși care au proprietăți asemănătoare săpunului, de unde și numele lor.
Este periculoasă această spumă?
Lichidul cu spumă poate părea ciudat, dar este complet sigur pentru consum.
Mai mult decât atât, acest lichid a început să fie apreciat în bucătărie, primind denumirea de aquafaba datorită conținutului său de proteine, amidon și alți nutrienți. În bucătăria vegană, aquafaba este folosită ca substitut pentru ou în diverse rețete, în special în deserturi sau maioneze vegane.
Așadar, data viitoare când deschizi o conservă de năut, nu te îngrijora dacă observi spumă – este un fenomen natural și complet inofensiv. Folosește acest lichid odată cu leguminoasele sau păstrează-l pentru o rețetă vegană.