A fost înființat oficial Consiliul european pentru agricultură şi alimentaţie/ Va oferi CE consiliere, la nivel înalt, cu privire la viitorul agriculturii UE și viziunea pentru agricultură şi alimentaţie

Christophe Hansen / Sursa foto: colaj g4food Christophe Hansen / Sursa foto: colaj g4food

Comisia Europeană a anunţat joi înfiinţarea în mod oficial a Consiliului european pentru agricultură şi alimentaţie (EBAF), luând astfel în considerare una dintre recomandările raportului final al dialogului strategic privind viitorul agriculturii, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Prezidat de comisarul pentru alimentaţie şi agricultură, Christophe Hansen, Consiliul european pentru agricultură şi alimentaţie, recent lansat, urmăreşte să susţină o nouă cultură a dialogului, a încrederii şi a participării multipartite, în rândul actorilor din lanţul de aprovizionare cu alimente şi al societăţii civile, precum şi cu Comisia.

Se preconizează că acest organism consultativ va oferi Comisiei consiliere la nivel înalt cu privire la acţiunile întreprinse în urma raportului dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE şi va contribui la lucrările privind Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie, care urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale mandatului.

Membrii vor fi încurajaţi să promoveze înţelegerea şi schimbul de experienţă între ei şi să acorde o atenţie deosebită coerenţei şi sinergiei politicilor Uniunii, precum şi consecvenţei acestora cu iniţiativele din sectorul privat.

Consiliul de administraţie este instituit pe o perioadă de cinci ani şi se preconizează că se va întruni, în principiu, de două până la şase ori pe an. Comisarul Hansen poate convoca grupul pentru reuniuni suplimentare atunci când este nevoie de consiliere urgentă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Joi a fost publicată o invitaţie de depunere a candidaturilor pentru a face parte din consiliul de administraţie. Acesta va fi alcătuit din maximum 30 de organizaţii membre reprezentând trei categorii de părţi interesate: comunitatea agricolă, alţi actori din lanţul de aprovizionare cu alimente şi societatea civilă, inclusiv în domenii precum mediul şi clima, bunăstarea animalelor sau aspecte legate de consumatori. Potrivit CE, ar trebui să existe o reprezentare echilibrată a acestor trei categorii de părţi interesate în cadrul acestui grup. Organizaţiile care solicită aderarea ar trebui să demonstreze cea mai largă competenţă şi expertiză relevantă în domenii relevante pentru agricultură şi alimentaţie la nivelul Uniunii şi să demonstreze cea mai largă reprezentativitate geografică în toate statele membre. Acestea ar trebui, de asemenea, să fie înregistrate în Registrul de transparenţă.

Termenul de depunere a cererilor la EBAF va fi 8 ianuarie 2025, iar prezentarea nouii viziuni în domeniul agroalimentar va fi făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Raffaelle Fitto, care reprezintă Italia și care are în subordine agricultura, potrivit agenției italiene Ansa.

Comisia va evalua toate cererile şi îşi propune să finalizeze componenţa comitetului la începutul anului 2025. Prima şedinţă a Consiliului va fi convocată imediat după aceea.

“Agricultura se află în centrul viitorului Europei noastre. Astăzi, ducem mai departe energia dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE pentru a consolida încrederea şi a aduce oamenii împreună. Comitetul european pentru produse agroalimentare urmează să abordeze întreaga complexitate a lanţului valoric agroalimentar, sprijinindu-i pe fermierii noştri şi stimulând un sistem agroalimentar mai rezilient, mai competitiv şi mai durabil”, a declarat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *