ABC culinar | Șase alimente pe care nu ar trebui să le congelezi / Iată și ce alimente necesită efort suplimentar pentru a fi congelate corect

Alimente care nu se congeleaza Sursa foto: Pexels

Congelarea alimentelor este o metodă ușoară de a prelungi durata de viață a unei pâini, de a păstra porții dintr-un lot mare de sos bolognese sau de a savura afine proaspăt culese pe tot parcursul anului. Conform USDA (Departamentul de Agricultură al SUA), alimentele păstrate continuu la circa -18°C sunt întotdeauna sigure pentru consum – dar calitatea lor poate avea de suferit. Așadar, potrivit delish.com, chiar dacă din punct de vedere tehnic poți congela orice, asta nu înseamnă că ar și trebui să o faci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit lui Shawn Matijevich, instructor-șef de arte culinare online la Institute of Culinary Education, apa din interiorul alimentelor se extinde la congelare, distrugând structura celulară. La decongelare, umezeala se scurge din celulele afectate, schimbând textura produsului. Totuși, unele alimente se comportă mai bine decât altele în aceste condiții reci.

Alimente pe care nu ar trebui să le congelezi

Majoritatea alimentelor pot fi congelate, dar nu toate sunt candidate ideale, din cauza posibilelor modificări de textură și gust. „Este o metodă excelentă de conservare, dar pot exista compromisuri, în funcție de produs”, spune Matijevich.

1.Verdețuri crude și ierburi aromatice

Verdețuri proaspete precum spanacul și kale, sau ierburi fragede precum pătrunjelul, coriandrul, busuiocul, menta și mărarul nu ar trebui aruncate pur și simplu în congelator. „Odată ce pereții celulari sunt deteriorați, verdețurile decongelate devin moi și se oxidează aproape imediat”, explică Matijevich.

Cum să le congelezi corect: Opărește-le mai întâi – de exemplu, pune spanacul sau kale în apă clocotită, apoi transferă-le rapid într-o baie de gheață. „După opărire, enzimele care ar deteriora verdețurile sunt dezactivate. Apoi, scurge-le bine și congelează-le pe o tavă, în porții”, spune Robert Seixas, Director Culinar Senior la Delish. După congelare, pot fi puse într-o pungă etanșă.

Alternative: Poți congela și ierburi proaspete neopărite, dacă le acoperi cu ulei (ex. ulei de măsline). „Toacă ierburile (sau mixează-le în blender), pune-le în tăvițe pentru cuburi de gheață, acoperă cu ulei și congelează-le”, recomandă Seixas.

2.Legume și fructe cu un conținut ridicat de apă

Roșiile, castraveții și pepenele verde pot fi congelați, dar textura lor se va schimba și vor deveni moi/mucegăiți după decongelare. Nu vor mai fi buni de consumat ca atare, dar îi poți folosi în sosuri de roșii sau smoothie-uri, unde textura originală nu contează.

3.Ouă întregi

Conform USDA, ouăle în coajă nu ar trebui congelate. Gălbenușul va deveni „gros și siropos” și neplăcut la gust.

4.Brânzeturi moi

Brânza poate fi congelată, dar nu toate sortimentele cu succes. Dar Katie Sautner, manager de dezvoltare produse la Castello Cheese, a menționat că brânzeturile moi, cu un conținut ridicat de umiditate (precum ricotta sau brie) riscă să se separe și să își piardă textura. Brânzeturile tari, precum parmezanul sau gouda, sunt mai potrivite pentru congelare.

5.Unele produse lactate

Deși Matijevich spune că îngheață lactatele dacă știe că nu le va consuma înainte de expirare, alți experți sunt mai rezervați. Ghidul de congelare alimentară al Universității de Stat North Dakota spune că smântâna, maioneza și brânza de vaci pot deveni apoase și se pot separa dacă sunt congelate individual.

„Produse precum laptele sau frișca pot fi congelate. Se va separa grăsimea de apă, dar poți să le dezgheți în frigider și să le amesteci bine cu telul sau să le agiți într-un recipient”, spune Seixas.

6.Alimente prăjite

Mâncarea prăjită e cea mai bună consumată proaspătă, direct din tigaie. Nu se congelează bine. La reîncălzire, nu va reveni la starea crocantă inițială. Așa că… savurează cartofii prăjiți cât sunt calzi!

Sfaturi pentru congelarea corectă a alimentelor

„Trebuie să înțelegi cum să congelezi corect pentru a nu sacrifica prea mult din calitate”, spune Matijevich. Pentru a menține calitatea:

Sigilează bine: Folosește pungi vidate sau elimină cât mai mult aer posibil înainte de a le închide.

Evită congelarea în bloc: Nu congela totul într-o singură bucată mare. Întinde alimentele pe o tavă pentru congelare rapidă, apoi transferă-le în pungi, astfel încât să le poți porționa și decongela ușor.

Previne arsurile de congelator: Ambalează bine alimentele pentru a evita deshidratarea și arderea în congelator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *