Noua formulă a noului buget multianual UE 2028-2034 revoluționează practic modul de alocare a fondurilor bugetare comunicare în sectorul agricol și în aceste zile experții încearcă să descifreze noul sistem, ulterior anunțului de miercuri al Comisiei Europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Printre numeroasele și complexele modificări anunțate, aceasta ropune eliminarea așa numitelor standarde GAEC de mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions) ca parte a planului său pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), scrie agriland.ie
Potrivit comisarului pentru agricultură și alimentație, Christophe Hansen, GAEC-urile ar urma să fie înlocuite cu „practici de protecție concepute de statele membre pe baza nevoilor lor specifice și în conformitate cu recomandările noastre”.
Renunțarea la GAEC este doar unul dintre elementele planului Comisiei Europene de reformare a viitoarei PAC, în contextul propunerii de buget al UE pentru perioada 2028–2034.
Comisia a declarat că „tranziția verde se află în centrul viitorului buget al UE”. De asemenea, a subliniat că „fermieri din UE vor continua să primească sprijinul necesar prin subvenții directe alocate PAC, inclusiv plăți pe suprafață, sprijin asociat, investiții, sprijin pentru micii fermieri și pentru tinerii fermieri, precum și stimulente pentru măsuri agro-mediu-climă”.
„Eliminăm ceea ce este perceput acum ca o dublă penalizare pentru fermieri”
Potrivit comisarului Hansen, planul propus de Comisie pentru PAC presupune o trecere de la cerințe prescriptive la stimulente mai mari pentru fermieri.
„Condiționalitatea de mediu – denumită stewardship agricol (administrarea responsabilă a fermei) – este simplificată. Menținem cerințele obligatorii din legislația aplicabilă. Condiționalitatea socială se menține, dar invităm statele membre să aplice o abordare bazată pe risc – nu toate sectoarele sau activitățile presupun același grad de risc. De asemenea, eliminăm ceea ce este perceput acum ca o dublă penalizare pentru fermieri.”
Responsabilul pentru agricultură al CE a declarat în fața Comisiei AGRI a Parlamentului European că stimulentele ar trebui să joace un rol important pentru fermieri în cadrul viitoarei PAC: „Nu există niciun motiv pentru care eco-schemele și măsurile agro-mediu să fie răspândite în piloni diferiți și finanțate în condiții diferite. Le reunim sub forma unor acțiuni agro-mediu-climă, care vor fi cofinanțate de statele membre. Fermierii vor fi stimulați financiar să facă mai mult pentru mediu, climă, biodiversitate și bunăstarea animalelor. Creăm, de asemenea, o nouă categorie de plăți de tranziție – sub formă de plăți forfetare de până la 200.000 € – pentru a reduce riscurile asociate tranziției unei ferme către sustenabilitate.”
Viitoare PAC pune accentul pe „stewardship agricol”
Propunerile Comisiei pentru viitoarea PAC pun accentul pe conceptul de „stewardship agricol” (farm stewardship), care ar trebui să fie introdus pentru a garanta respectarea normelor.
Comisia propune ca stewardship-ul agricol să includă cerințe minime de condiționalitate de mediu și sociale și practici de protecție stabilite de statele membre, menite să atingă obiective esențiale precum protecția solurilor și a cursurilor de apă împotriva poluării.
Potrivit Comisiei, statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a adapta aceste practici de protecție la contextul lor geografic și climatic specific, precum și la sistemele lor de producție, inclusiv prin introducerea de excepții.