Pregătiri pentru grătar: Top 10 produse care nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături / Nu uita gheața, cafeaua și desertul

gratar top 10 cumparaturi foto: freepik.com

Suntem exact la jumătatea verii, prin definiție sezonul petrecerilor și al grătarelor în aer liber. Pentru organizarea unui grătar reușit, esențial este să stabilim din timp meniul: ce tipuri de carne și preparate preferăm – atât noi, cât și invitații, dacă avem oaspeți. Apoi ne gândim la garnituri, sosuri, băuturi și, foarte important, la detaliile adiacente care fac experiența completă. Nu trebuie să uităm nici de pâine sau desert!

Plecăm de la ideea că avem deja grătarul pregătit, accesoriile necesare și suficienți cărbuni. Înainte de a merge la cumpărături, e bine să verificăm dacă avem și alte lucruri esențiale pentru un grătar reușit:

  • fețe de masă de unică folosință, preferabil din hârtie reciclată

  • șervețele de hârtie, dar și

  • șervețele umede (foarte utile pentru mâinile lipicioase)

  • gheață din belșug, pentru băuturi bine răcite și conservarea alimentelor sensibile

Ce să nu lipsească din meniul unui grătar reușit

1. Aperitive pentru timpul de așteptare

Până se încinge grătarul:

  • măsline

  • un mix de brânzeturi

  • alune sărate, pop-corn, chipsuri, tacos, covrigei, crackers (fără a exagera)

2. Carne și preparate proaspete de calitate

  • fripturi de porc sau de vită, marinate în ulei cu lămâie și ierburi aromatice sau într-o marinadă ușor picantă

  • coaste fragede de porc

  • aripi și pulpe de pui marinate

  • frigărui din piept de pui cu legume (ardei, ceapă, dovlecei)

  • cârnați proaspeți, cu un conținut optim de grăsime

  • mici proaspeți

  • hamburgeri, inclusiv opțiuni vegetale

  • crenvurști de calitate, pentru hot dog

  • frigărui cu creveți (pentru cei care preferă fructele de mare)

  • brânză halloumi (pentru vegetarieni)

3. Ingrediente pentru marinate și asezonare

  • ulei (ideal de măsline)

  • lămâie

  • sare, piper, ardei iute

  • ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, busuioc, oregano)

  • oțet, sos de soia, muștar Dijon

4. Garnituri vegetale

  • legume proaspete pentru salată: roșii, castraveți, ardei, ceapă roșie/verde, salată verde

  • cartofi clasici sau dulci, înveliți în folie pentru grătar

  • legume pentru grătar: dovlecei, vinete, ardei, porumb, ceapă, usturoi

5. Sosuri și condimente

  • muștar

  • maioneză

  • ketchup

  • sos barbeque

  • sos guacamole

  • sos picant

  • iaurt natural, pentru dressinguri răcoritoare

Sugestie: poți include un sos făcut în casă (ex. un chimichurri sau sos de iaurt cu usturoi și mentă).

6. Pâine și alternative

  • pâine albă, integrală sau cu semințe

  • lipii

  • crackers

  • rondele de orez (pentru cei care evită glutenul)

7. Băuturi pentru toate gusturile

  • apă plată și carbogazoasă

  • bere rece

  • vin alb sau roșu, răcit înainte

  • cidru

  • bere fără alcool

  • sucuri naturale sau fresh-uri (pentru cei care nu consumă alcool)

Tips: Poți pregăti o carafă cu apă infuzată cu mentă, castravete sau fructe – pentru un plus de prospețime.

8. Desert

  • tiramisu

  • budinci și creme reci (monoporționate, ușor de servit)

  • fursecuri și ciocolată neagră

  • înghețată (ideal în recipiente individuale sau cornete)

Vă recomandăm să citiți și: Cheesecake, salate de fructe și limonade cu gheață: Deserturi răcoritoare care merg perfect după un grătar

9. Fructe răcoritoare

  • pepene roșu și galben

  • piersici, caise, prune

  • cireșe, vișine, căpșuni – toate păstrate la rece

  • fructe în frigărui (un desert sănătos și ușor de mâncat)

10. Cafea

  • cafea clasică sau pentru espresso

  • cafea instant

  • cafea decofeinizată

  • lapte, zahăr, îndulcitori – în funcție de preferințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *