VIDEO | ABC în bucătărie | Totul despre peștii mediteraneeni/ Care e cel mai bun pește de consumat în perioada verii, de ce și ce variante de preparare sunt recomandate / Ce să nu uiți când gătești pește vara

cel mai bun pește editeraneean pentru vară Foto: G4Food

Cu căldura din perioada de vară, corpul cere nu doar preparate mai ușoare, ci și alimente ușor de digerat, bogate în apă și care ne ajută să menținem echilibrul nutrițional. În acest sens, peștele devine o alegere excelentă: este versatil, rapid de preparat, permite preparate rapid de preparat și are proprietăți minunate din punct de vedere nutrițional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dar nu toți peștii sunt la fel, iar alegerea corectă poate face diferența. Iată care sunt cei mai benefici pești mediteraneeni pentru această perioadă a anului și de ce merită să-i includem în dieta noastră estivală. Îi găsim atât în variantă proaspătă, cît și congelați în raioane de pescărie și supermarketuri, aduși din Grecia, Spania ori Italia.

Sardinele: mici, dar puternice

Sardinele sunt unul dintre cei mai compleți și sustenabili pești pe care îi putem consuma. În plus, vara sunt în plin sezon, ceea ce înseamnă că sunt mai gustoase, mai economice și mai ușor de găsit. Sunt o sursă excelentă de omega-3, vitamine din grupul B (în special B12 și niacină), vitamina D și minerale precum calciu, fosfor și seleniu. Sunt foarte versatile în bucătărie, putând fi preparate la grătar, la cuptor sau sub formă de marinată rece, ceea ce le face un fel de mâncare ideal pentru zilele călduroase.

Tonul

Tonul este un tip de pește foarte apreciat pentru gustul său și textura fermă. Este bogat în proteine cu valoare biologică ridicată și conține, de asemenea, acizi grași omega-3, precum și vitaminele A, D și B12. Este ideal pentru prepararea de feluri de mâncare reci, cum ar fi salate, tartar și ceviche, sau preparate simple: gătit pe grătar sau în tigaie.

Macroul: un pește gras uneori uitat

Macroul este unul dintre peștii cei mai bogați în grăsimi sănătoase. Conține o cantitate mare de EPA și DHA, precum și Omega-3 cu acțiune antiinflamatoare și protectoare cardiovasculară. Deși sezonul său începe primăvara, rămâne o opțiune excelentă în primele luni de vară. Cel mai bun lucru este gustul său intens, care se combină foarte bine cu citrice și legume de sezon, iar marinat sau gătit la cuptor cu legume poate fi o delicatesă ușoară și foarte hrănitoare.

Dorada și bibanul de mare: două opțiuni delicioase de pește alb

Acești pești albi sunt săraci în grăsimi și foarte ușor de digerat, ceea ce îi face ideali pentru mesele de prânz sau cină când căldura este sufocantă. Pot fi preparați la cuptor cu lămâie, în papillote sau chiar reci în salată. Sunt minunați și sub formă de ceviche și sunt foarte bogați în proteine, fosfor și vitamina B12.

Codul: versatil și plin de savoare

Codul este o sursă excelentă de proteine, sărac în grăsimi și bogat în vitamina B12, fosfor și seleniu. Vara poate fi opțiunea perfectă, fărâmițat într-o salată de roșii sau chiar adăugat la o salată de cartofi, o adevărată minune.

Dacă peștele proaspăt te arde la buzunar, alternativa, de care nu trebuie să ne ferim, este peștele congelat. E o variantă comodă și chiar mai sigură în ceea ce privește posibilitatea de toxiinfecții. Trebuie doar să-l decongelăm corect… la frigider, lăsându-i timpul necesar pentru ca temperatura să crească treptat și, în acest fel, ne putem bucura de pește la un preț mai economic și cu mai puține bătăi de cap.

Cum gătim pește vara

Ce trebuie să avem în vedere când gătim pește vara?

  1. Controlați timpul de gătire: evitați gătirea excesivă pentru a-i menține suculența și valoarea nutrițională, dar aveți grijă să fie preparat termic corespunzător.
  2. Combinați-l bine cu legume de sezon, fructe acide (cum ar fi citrice sau mango) sau sosuri ușoare pe bază de ulei de măsline; iaurtul merge și el excelent, alături de lămâie și ierburi aromatice.
  3. Prioritizați peștii de sezon: sunt mai proaspeți, mai sustenabili și mai gustoși.
  4. Un mic detaliu este că uleiul de măsline extravirgin îmbunătățește absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) și este un aliat digestiv și antioxidant perfect.

Peștele vara nu este doar un aliment ușor și delicios, ci și o sursă esențială de nutrienți care favorizează sănătatea cardiovasculară, ajută la menținerea hidratării și întărește imunitatea.

Citește și

Top-ul celor mai sănătoși pești, alcătuit de un dietetician/ Pe locul unul se află sardinele, urmate de somon, păstrăv, cod și alte fructe de mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *