România, țara cea mai afectată din Europa de pesta porcină africană / Ioan Ladoși, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: „Pesta porcină africană în România a devenit o boală politică / Fermierii cer măsuri urgente”

carne de porc Sursa foto: G4Food

De opt ani, România se confruntă cu un val continuu de focare de pestă porcină africană. Fermierii trag un semnal de alarmă: boala a devenit o problemă de securitate alimentară, iar statul continuă să ignore măsurile de bază.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

România este țara cu cele mai multe focare de pestă porcină africană din Europa, cu peste 7.000 de cazuri raportate oficial, din 2017 încoace. Iar situația rămâne critică și în 2025: doar în prima jumătate a anului, s-au înregistrat deja 168 de focare.

Vicepreședintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, a vorbit la Radio România Actualități, în emisiunea Apel Matinal, despre lipsa de reacție a autorităților și consecințele dezastruoase pentru producția internă.

Lider într-un top rușinos

„Pe 31 iulie se împlinesc opt ani de când pesta porcină a început să facă ravagii în România. Dacă ne uităm strict la anul 2025, până în luna iunie avem 168 de focare – suntem, de departe, pe primul loc în Europa, nu doar în Uniunea Europeană, ci în toată Europa. Serbia, care e pe locul doi, are doar 35 de cazuri. Suntem lideri într-un top pe care nu ni l-am dorit niciodată”, a spus Ioan Ladoși.

El a reamintit că fermierii au avertizat autoritățile încă din 2015-2016 cu privire la riscul apariției virusului în România. Deși cadrul legislativ permite intervenția, aplicarea acestuia este aproape inexistentă.

Două măsuri simple, dar ignorate de opt ani

„Am cerut, în toți acești ani, două măsuri esențiale: identificarea individuală a tuturor animalelor și controlul strict al mișcării porcilor pe teritoriul național. Sunt lucruri elementare, dar nici după opt ani nu sunt implementate. Iar autoritățile sanitar-veterinare, mai ales structurile teritoriale ale ANSVSA, poartă responsabilitatea directă”, a adăugat Ioan Ladoși.

El a dat ca exemplu Bulgaria, care a impus măsuri dure încă de la primele cazuri: „Vecinii noștri au fost fermi – au controlat transporturile, au stopat mișcarea necontrolată a animalelor și, acum, nu mai au focare decât la mistreți.”

Pierderi de miliarde și dependență de importuri

Consecințele economice sunt grave. România a ajuns să importe carne de porc în valoare de aproximativ un miliard de euro anual. În total, în cei opt ani de la apariția virusului, țara a pierdut peste șase miliarde de euro.

„Este echivalentul a patru bugete anuale ale Ministerului Culturii. Dacă am fi avut o strategie națională coerentă, am fi putut produce tot ce consumăm. Azi, suntem dependenți de importuri și riscăm ca industria locală să dispară complet.”

„În martie, prețul pentru porcul în viu era de 5,50 lei/kg. Acum, în iulie, e de 8,50 lei”

Fermierii români spun că, în ciuda cererii mari, sunt plătiți prost, în timp ce consumatorii resimt prețuri mari la raft.

„În martie, prețul pentru porcul în viu era de 5,50 lei/kg. Acum, în iulie, e de 8,50 lei, pentru că e sezonul grătarelor. Dar consumatorii nu simt că noi primim mai mult. Dimpotrivă, prețurile din magazine rămân ridicate. E o ruptură între producție și piață. Prețul nu îl facem noi, ci piața, iar noi doar ne adaptăm.”

Ladoși avertizează și asupra calității cărnii importate, mai ales din țări îndepărtate precum Chile: „E vorba de carne congelată, transportată luni întregi, dar care ajunge în galantare. Oamenii trebuie să ceară carne românească sau măcar să fie atenți dacă li se vinde carne decongelată ca fiind proaspătă.”

„În fiecare an electoral se evită luarea unor decizii dure”

Poate cea mai dură declarație a fost concluzia liderului APCPR: „Pesta porcină africană în România a devenit o boală politică. Nu mai vorbim doar despre o problemă veterinară. În fiecare an electoral se evită luarea unor decizii dure. Avem nevoie de voință politică, de măsuri clare și de responsabilitate. Altfel, nu vom avea un final fericit.”

Apelul este unul clar: autoritățile trebuie să iasă din pasivitate și să implementeze măsuri concrete. Până atunci, România rămâne liderul nedorit al Europei la un virus care, deși ar putea fi ținut sub control, continuă să distrugă fermele, să golească bugetul statului și să afecteze securitatea alimentară a unei țări cândva autosuficiente în producția de carne de porc.

Citește și: 

Eșec al autorităților române în combaterea Pestei Porcine Africane, la porcii domestici / România, locul doi la numărul de focare, în 2023, dublu față de anul precedent – raport EFSA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *