Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol a fost discutată, în perioada 17-19 aprilie, la Bruxelles, de către reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) împreună cu cei ai principalelor partide politice europene, în cadrul reuniunilor COPA şi COGECA, cele mai puternice organizaţii de fermieri la nivel comunitar, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al AAC, remis vineri Agerpres, discuţiile au vizat şi măsurile pe termen scurt precum şi priorităţile pentru mandatul viitor.
“În cadrul reuniunii Preşedinţiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a şedinţei comune a COPA şi COGECA, delegaţia română a dezbătut şi intervenit, pe cele mai recente poziţii ale COPA-COGECA privitoare la: impactul şi efectele importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina, ce soluţii imediate se impun, pachetul pentru simplificarea PAC şi restaurarea naturii”, se arată în comunicat.
Christiane Lambert, preşedinta COPA, a susţinut că bugetul PAC trebuie să fie în concordanţă cu prioritatea asigurării securităţii alimentare şi hrănirii populaţiei de 2-3 ori pe zi. “Suntem îngrijoraţi că ne deschidem porţile către produse care nu respectă aceleaşi standarde. Avem nevoie de studii de fezabilitate, studii ştiinţifice şi analize de impact economic, social şi de mediu, înainte de a lua măsuri. Solicităm ca următorul comisar pentru agricultură să fie puternic şi să aibă poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Am suferit ca agricultori atât din cauza unor factori externi dar şi pentru că nu am fost ascultaţi şi nu s-a ţinut cont de propunerile noastre. Vom vota cu înţelepciune, pentru Europa, la următoarele alegeri. Nu dorim o închidere a ţărilor în sine. Dorim ca agricultorii să se regăsească în propunerile partidelor şi să aleagă reprezentanţi constructivi şi susţinători ai sectorul agroalimentar şi securităţii alimentare europene”, a transmis preşedinta COPA.
În cadrul reuniunii, Florentin Bercu, directorul executiv al UNCSV – AAC şi vicepreşedinte COGECA, a susţinut că simplificarea politicii agricole şi reducerea împovărării administrative sunt extrem de importante pentru fermieri şi cooperativele agricole din Romania. “Fermierii şi Cooperativele au nevoie de mai mult spaţiu şi stabilitate, predictibilitate, mai puţină birocraţie, profitabilitate, comerţ în măsuri de reciprocitate, cu respectarea unor standarde şi de către produsele importate, pentru a putea fi sustenabili. Avem nevoie de un pact al fermierilor, pact al competitivităţii. Fermierii şi producătorii europeni nu trebuie lăsaţi să poarte o povară disproporţionată a consecinţelor acestei liberalizări comerciale a produselor din Ucraina şi sunt necesare mai multe acţiuni concrete, decât până în prezent”, a punctat Florentin Bercu.
El a cerut reprezentanţilor partidelor politice europene să transmită viziunea lor referitoare la susţinerea aderării Ucrainei, după ce îşi va îndeplini obligaţiile pe toate capitolele şi sectoarele, care sunt demersurile pentru ca bugetul viitoarei PAC 2028-2034 să fie în concordanţă cu nevoile de minimum 1% din PIB-ul UE plus fonduri suplimentare dacă va fi cazul şi de aderarea Ucrainei, precum şi demersurile efectuate pentru ca produsele agricole importate să respecte aceleaşi condiţii de producţie ca produsele agricole din UE, conform constrângerilor legislaţiei europene.
La rândul său, Marius Micu, vicepreşedinte PRO AGRO – AAC şi vicepreşedinte COPA, a menţionat că în faţa multor provocări cu care se confruntă comunităţile agricole este foarte important să se stabilească priorităţi clare, cu accent pe soluţii, “nu pe abordări de sus în jos”.
“Fermierii trăiesc în natură şi sunt primii care au grijă şi sunt interesaţi ca natura să fie protejată pentru a-şi putea continua activitatea pe termen mediu şi lung. Fermele noastre fac mult bine prin activitatea lor, implicit pentru sechestrarea carbonului şi biodiversitatea naturii. Trebuie să fim mândri de sectorul nostru, vorbiţi mult mai mult cu fermierii şi vorbiţi cu noi. Este nevoie de mai mult respect pentru fermieri. În acţiunile de la Bruxelles a fost prea multă politică şi a lipsit strategia pentru viitorul nostru”, a precizat Marius Micu.
Acesta a întrebat invitaţii din Parlamentul European cum se poziţionează şi care este viziunea lor privind viitoarea PAC, extinderea bugetului PAC, finanţarea agriculturii din surse externe PAC şi cum văd strategia Green Deal.
Potrivit comunicatului AAC, Dacian Cioloş, membru COM AGRI – Renew Europe, fost comisar european pe agricultură, a arătat că este necesară reconectarea agriculturii cu resursele naturale. “Trebuie să rezolvăm câteva probleme legate de sol, apă şi resursele naturale. Studiile de impact trebuie integrate, inclusiv economic şi social. Trebuie să vedem perspectiva şi schimbarea structurală. Sperăm să se ia decizia de simplificare, dar nu este suficient, trebuie să vină cu o structură per ansamblu. Trebuie să includă securitatea alimentară, veniturile fermierilor şi reînnoirea generaţiilor. Coerenţa este să vorbim de cele 3 în prezent. Reînnoirea generaţiilor nu se poate face fără venituri clare şi ca fermierii să fie bancabili. Cum vom reconstrui venitul fermierilor în viitor?, nu prin subvenţii sau perfuzii, ci prin preţ sau servicii efectuate de fermierii. Trebuie să discutam de comerţ, dar vom putea face asta când o să avem standarde internaţionale. Trebuie să luam în calcul aderarea Ucrainei. În termen scurt şi mediu nu va putea să se adapteze la standardele UE. Trebuie să începem să lucrăm la asta cât mai curând posibil”, a spus Cioloş.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile de la Bruxelles de Marius Mihai Micu – PRO AGRO, Florentin Bercu- UNCSV, Radu Mihailov – Cooperativa Agricolă Bio Top Romania şi Andrei Herţa – Cooperativa Agricolă Dunăre Brateş Prut.
Invitaţi la şedinţa comună COPA – COGECA au fost europarlamentarii: Herbert Dorfman (Italia) Coordonator COM AGRI – EPP, Juozas Olekas (Lituania), Membru COM AGRI – SSD, Philippe Lamberts (Belgia), Membru COM AGRI – Verzii/EFA, Dacian Cioloş (România), Membru COM AGRI – Renew Europe, Jeremy Decercle (Franţa), Membru Com Trade – Renew Europe, şi Ana Zalewska (Polonia), Coordonator COM ENVI – ECR.
AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF).
Sursa foto: Pexels/Taryn Elliott