Clubul Fermierilor Români cere guvernului să renunțe la accizarea vinului liniștit. „Măsura amenință competitivitatea producătorilor locali”

clubul-fermierilor-romani-propuneri-catre-MADR-legate-de-eficientizarea-PAC Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români. Foto: cfro.ro
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Finanțelor o scrisoare oficială prin care își exprimă îngrijorarea față de propunerea Guvernului de a introduce accize pentru vinul liniștit, începând cu anul 2025, anunță un comunicat de presă al CFR. Conform proiectului analizat, vinul liniștit ar urma să fie taxat cu 76,19 lei/hectolitru în 2025 și 83,81 lei/hectolitru din 2026.

Organizația atrage atenția că o asemenea măsură riscă să afecteze grav competitivitatea sectorului viti-vinicol, în special în rândul micilor producători și al cramelor independente, care ar putea fi puternic dezavantajați în raport cu importurile din alte state membre UE. În majoritatea țărilor vitivinicole din Uniunea Europeană – inclusiv Italia, Spania, Germania, Grecia și Bulgaria – vinul liniștit nu este supus accizării, fapt ce contribuie la susținerea producției locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Această decizie ar putea conduce la scăderea suplimentară a consumului intern, la creșterea importurilor de vinuri ieftine din afara UE și la pierderea competitivității vinului românesc pe piața națională și internațională,” a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

Pentru a evita aceste riscuri, Clubul propune introducerea unei accize simbolice, de cel mult 2 euro/hectolitru, care să mențină un echilibru între obiectivele fiscale ale statului și nevoia de protecție a unui sector agricol strategic, cu impact direct asupra dezvoltării rurale și conservării patrimoniului cultural.

Clubul Fermierilor Români își reafirmă disponibilitatea de a colabora cu autoritățile pentru elaborarea unor politici fiscale echilibrate, care să sprijine sustenabilitatea economică a producției agricole și agroalimentare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *