Ce se întâmplă în corp atunci când treci de la dieta tradițională africană la cea occidentală, și invers. Un nou studiu arată impactul negativ al dietei de tip occidental asupra metabolismului și imunității

alimente nesanatoase Sursa foto: Pexels

Potrivit unui recent studiu, trecerea de la o dietă tradițională africană la una tipică lumii occidentale globalizate crește nivelul de inflamație în corp și scade capacitatea organismului de a răspunde la agenții patogeni. În sens contrar, schimbarea aduce beneficii semnificative. Rezultatele cercetării subliniază importanța conservării dietelor indigene pentru sănătate și evidențiază cât de dăunătoare poate fi dieta occidentală, scrie publicația lifegate.it

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cum influențează dieta sistemul imunitar și metabolismul?

Revista Nature a publicat un studiu realizat de Kilimanjaro Christian Medical University College din Tanzania, în colaborare cu Universitatea din Florența și alte universități europene. Studiul a analizat efectele imunitare și metabolice ale dietei africane tradiționale comparativ cu cele ale dietei occidentale, pe un eșantion de populație tanzaniană. Cercetarea a vizat, printre altele, întelegerea impactului globalizării alimentației asupra organismului persoanelor care au urmat un alt tip de dietă alimentară de-a lungul vieții.

Potrivit rezultatelor, abandonarea unei diete tradiționale africane – bogată în fructe și legume, cereale, leguminoase și alimente fermentate – în favoarea unei diete occidentale, bazată pe alimente ultraprocesate și calorii în exces, duce la inflamații și la o reducere a răspunsului imunitar. În schimb, tranziția inversă are efecte pozitive.

Dieta occidentală vs. dieta africană tradițională

Cercetarea a pornit de la constatarea că dieta tradițională africană este tot mai des înlocuită cu modele occidentale, din cauza urbanizării, dezvoltării economice, accesului mai mare la alimente procesate, globalizării și schimbării normelor sociale. Scopul studiului a fost să analizeze consecințele asupra sănătății ale acestei tranziții nutriționale.

Cercetătorii au realizat un studiu clinic randomizat controlat în regiunea Kilimanjaro (Tanzania de Nord), pe 77 de bărbați tineri și sănătoși, din zone urbane și rurale:

  • un grup care urma o dietă africană a trecut la una occidentală;

  • un al doilea grup a făcut tranziția inversă;

  • un al treilea grup a consumat zilnic o băutură fermentată din banane.

S-au analizat funcția sistemului imunitar, indicatorii inflamatori din sânge și procesele metabolice, la începutul studiului, după 2 săptămâni și după 4 săptămâni.

Rezultatele: tranziția la dieta occidentală a modificat multiple căi metabolice asociate cu bolile netransmisibile (precum bolile cardiovasculare sau diabetul), a indus o stare pro-inflamatorie și a redus eficiența sistemului imunitar împotriva agenților patogeni.

În schimb, revenirea la dieta africană tradițională și consumul de băuturi fermentate au avut efecte antiinflamatorii. Unele modificări în profilul imunitar și metabolic au persistat însă și după 4 săptămâni, ceea ce indică un impact de durată al tipului de dietă, chiar și urmată pentru un scurt interval de timp.

Importanța păstrării tradițiilor alimentare

Potrivit cercetătorilor, rezultatele arată cât de esențială este păstrarea tradițiilor alimentare indigene pentru a reduce riscul bolilor netransmisibile în Africa Subsahariană. Conform cercetătorilor de la Florența care au participat la studiu, Duccio Cavalieri și Paolo Lionetti, studiul evidențiază și pericolele  dietei occidentale, bazată în principal pe alimente procesate și hipercalorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *