Comisia Europeană a lansat o nouă strategie care are ca obiectiv declarat ca Europa să devină, până în 2030, cel mai atractiv loc din lume pentru științele vieții, informează un comunicat de presă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Științele vieții – studiul sistemelor vii, de la celule la ecosisteme – sunt esențiale pentru sănătatea, mediul și economia noastră. Acestea stimulează inovarea în domeniul medicinei, al alimentelor și al producției durabile, adăugând o valoare de aproape 1,5 mii de miliarde euro economiei UE și sprijinind 29 de milioane de locuri de muncă la nivel UE.
Susținută de peste 10 miliarde euro anual din bugetul actual al UE, strategia stabilește o abordare coordonată de-a lungul întregului lanț valoric al științelor vieții. Scopul său este de a accelera inovarea, de a facilita accesul pe piață și de a consolida încrederea publicului în noile tehnologii, asigurându-se că acestea aduc beneficii oamenilor și planetei.
Care sunt direcțiile strategiei
Optimizarea ecosistemului de cercetare și inovare
Comisia va elabora un plan de investiții al UE pentru a facilita finanțarea studiilor clinice multinaționale și pentru a consolida infrastructurile europene de cercetare clinică. Prezenta strategie va promova, de asemenea, o abordare de tip „O singură sănătate” în ceea ce privește cercetarea și inovarea și va mobiliza până la 100 de milioane EUR în cadrul programelor de lucru Orizont Europa pentru perioada 2026-2027 pentru a dezvolta și a implementa soluții bazate pe microbiom.
În plus, 250 de milioane EUR vor fi mobilizate pentru tehnologiile transsectoriale din domeniul științelor vieții, sprijinind dezvoltarea de noi produse care stimulează inovarea industrială și durabilitatea, inclusiv noi metodologii de abordare, molecule noi, materiale avansate și o producție biotehnologică mai eficientă.
Facilitarea accesului rapid pe piață pentru inovațiile din domeniul științelor vieții
Pentru a accelera accesul pe piață al inovațiilor din domeniul științelor vieții, Comisia urmează să propună un pachet legislativ al UE privind biotehnologia, cu un cadru mai favorabil inovării în toate sectoarele biotehnologiei. Comisia va lansa, de asemenea, o interfață de stabilire de contacte pentru a conecta întreprinderile nou-înființate, industria și investitorii, valorificând portofoliul Consiliului European pentru Inovare și rețeaua sa de investitori de încredere.
Stimularea încrederii, a adoptării și a utilizării inovării
În cadrul strategiei, Comisia urmează să pună la dispoziție 300 de milioane de euro pentru a stimula achiziționarea de inovații în domeniul științelor vieții în domenii precum adaptarea la schimbările climatice, vaccinurile de generație următoare și soluțiile de cancer la prețuri accesibile.
De asemenea, executivul european va institui un Grup de coordonare în domeniul științelor vieții pentru a alinia politicile și finanțarea între sectoare și pentru a sprijini colaborarea cu principalele părți interesate, inclusiv cu industria și cu cetățenii.
Strategia se bazează pe o consultare publică și pe un volum mare de dovezi, inclusiv pe cele două studii ale Centrului Comun de Cercetare al CE:
-Sectoarele științelor vieții din UE: factori determinanți ai creșterii economice și ai inovării, care evidențiază 29 de milioane de persoane angajate și o valoare adăugată de 1,5 mii de miliarde EUR
–Tendințe în materie de brevete în științele vieții: să se concentreze asupra produselor farmaceutice și a tehnologiilor medicale, care arată că UE se situează pe locul al doilea la nivel mondial, cu 17 % din brevetele depuse.