Schimbările climatice: 85% din europeni le consideră o problemă gravă / Aproape 4 din 10 se simt expuși personal riscurilor și amenințărilor legate de mediu și climă – Eurobarometru

Majoritatea europenilor consideră că schimările climatice sunt o problemă gravă sursa foto: Unsplash/ redcharlie

Marea majoritate a europenilor consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă (85 %), potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat luni, 30 iunie, anunță Comisia Europeană. Dintre cei intervievați, 8 din 10 (81 %) sprijină obiectivul la nivelul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Din punct de vedere economic, peste trei sferturi (77 %) dintre europeni sunt de acord că costul daunelor cauzate de schimbările climatice este mult mai mare decât investițiile necesare pentru o tranziție către zero emisii nete.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Majoritatea europenilor (85 %) sunt de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice ar trebui să fie o prioritate pentru îmbunătățirea sănătății publice și a calității vieții. De asemenea, 83 % dintre cei intervievați sunt de acord că o mai bună pregătire pentru efectele negative ale schimbărilor climatice va îmbunătăți viața cetățenilor UE. Cetățenii europeni resimt, de asemenea, impactul schimbărilor climatice în viața lor de zi cu zi. În medie, aproape 4 din 10 europeni (38 %) se simt expuși personal riscurilor și amenințărilor legate de mediu și climă. În 8 state membre, mai mult de jumătate dintre cei intervievați se simt astfel; mai ales în Europa de Sud, dar și în Polonia și Ungaria.

Sprijin pentru sursele regenerabile de energie, eficiența energetică și autonomia energetică

Aproape nouă din zece europeni (88 %) consideră că este important ca UE să ia măsuri pentru a spori energia din surse regenerabile, iar același număr (88 %) consideră că este important ca UE să ia măsuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică, de exemplu prin încurajarea oamenilor să își izoleze locuința, să instaleze panouri solare sau să cumpere autoturisme electrice. Trei sferturi (75 %) consideră că reducerea importurilor de combustibili fosili va spori securitatea energetică și va aduce beneficii economice UE. 77 % dintre europeni sunt de acord că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice vor stimula inovarea. Peste opt din zece europeni (84 %) sunt de acord că ar trebui acordat mai mult sprijin întreprinderilor europene pentru a concura pe piața mondială a tehnologiilor curate, demonstrând sprijinul public pentru Pactul pentru o industrie curată.

Cetățeni angajați în acțiuni individuale și reforme structurale

Marea majoritate a cetățenilor UE iau măsuri individuale de combatere a schimbărilor climatice (92 %) și fac alegeri durabile în viața lor de zi cu zi. Cu toate acestea, atunci când sunt întrebați cine este cel mai bine plasat pentru a combate schimbările climatice, doar 28 % consideră că sunt cel mai bine plasați pentru a schimba situația prin acțiuni individuale. Cetățenii au identificat guvernele naționale (66 %), UE (59 %) și întreprinderile și industria (58 %) ca fiind cele mai în măsură să combată schimbările climatice. 44 % dintre respondenți au considerat că autoritățile locale și regionale sunt, de asemenea, în măsură să ia măsuri în domeniul climei.

Clima în mass-media

În timp ce sondajul a constatat că 84 % dintre cetățeni sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană, mai mult de jumătate dintre respondenți (52 %) consideră că mass-media tradițională nu oferă informații clare cu privire la schimbările climatice, cauzele și impactul acestora. Analizând mai pe larg canalele de comunicare, 49 % consideră că este dificil să se facă diferența între informațiile fiabile și dezinformarea cu privire la schimbările climatice pe platformele de comunicare socială.

Context

Eurobarometrul special nr. 565 privind schimbările climatice a intervievat 26 319 cetățeni ai UE din diferite grupuri sociale și demografice din toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost efectuat în perioada 18 februarie-10 martie 2025. Toate interviurile au fost realizate față în față, fie fizic în casele oamenilor, fie prin interacțiune video la distanță.

UE este de mult timp un deschizător de drumuri la nivel mondial în ceea ce privește acțiunile climatice, instituind unul dintre cele mai cuprinzătoare cadre de politică din lume pentru a reduce emisiile, a stimula inovarea și a construi o economie durabilă și rezilientă. Cu obiective obligatorii pentru 2030 și neutralitatea climatică până în 2050, UE continuă să consolideze instrumentele necesare pentru a realiza o tranziție echitabilă și eficace. Evaluarea de către Comisie a planurilor naționale actualizate privind energia și clima (PNEC), publicată la 28 mai, demonstrează un nivel mai ridicat de ambiție și căi naționale mai clare către obiectivele colective pentru 2030. Noile inițiative, cum ar fi Pactul pentru o industrie curată, contribuie la stimularea inovării și la ancorarea politicii în domeniul climei în competitivitatea pe termen lung a Europei, prin accelerarea investițiilor în tehnologii curate și prin consolidarea bazei industriale.

Planul de acțiune privind energia la prețuri accesibile sprijină gospodăriile și întreprinderile pe parcursul tranziției, asigurând securitatea energetică și accesibilitatea prețurilor. Pe măsură ce pregătirile pentru modificarea Legii europene a climei avansează pentru a include un obiectiv ambițios pentru 2040 și pentru a prezenta anul viitor un nou plan al UE de adaptare la schimbările climatice, UE rămâne ferm pe calea către neutralitatea climatică, bazată pe inovare, prosperitate și reziliență comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *