Danemarca își propune să evite confruntările majore legate de carne artificială și de viitorul buget agricol al Uniunii Europene în timpul președinției sale la Consiliul UE, a declarat ministrul agriculturii, Jacob Jensen, într-un interviu pentru Euractiv. Oficialul danez a subliniat că abordarea va fi una „pragmatică” și că va încerca să țină departe de conflicte culturale sau dispute legate de cheltuieli, în special în domeniul agriculturii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Danemarca va prelua președinția rotativă de la Polonia săptămâna viitoare, într-un moment cheie, când Comisia Europeană urmează să prezinte, la mijlocul lunii iulie, propunerea pentru Politica Agricolă Comună (PAC) post-2027. Spre deosebire de alți miniștri ai agriculturii care fac presiuni asupra Comisiei în privința mărimii sau structurii viitorului buget, Jensen a afirmat că „nu sunt atât de preocupat de sumă; mă concentrez mai mult pe conținut”.
„Planul este mai întâi să asigurăm suficientă hrană din motive de securitate”
Ministrul danez a declarat că își dorește să promoveze anumite „obiective politice” și să vadă PAC „simplificată” în viitoarea reformă. „Trebuie să facem mai mult și trebuie să o facem repede”, a punctat el. Jensen a respins acuzațiile potrivit cărora Comisia ar reduce mai degrabă ambițiile de mediu decât birocrația, deși a recunoscut că la Bruxelles și în afara acestuia există îngrijorări tot mai mari legate de discursurile pe tema alimentației.
El a admis că, pe fondul contextului geopolitic tensionat, UE vorbește din ce în ce mai puțin despre tranziția verde. „Planul este mai întâi să asigurăm suficientă hrană din motive de securitate”, a explicat ministrul. Totodată, a subliniat că, pentru Danemarca, recunoscută pentru politicile sale climatice, creșterea producției alimentare în detrimentul obiectivelor de mediu nu este o opțiune. „Nu putem pur și simplu să spunem «uităm de asta»”, a afirmat el.
Jensen a mai arătat că biotehnologiile emergente în agricultură, cum ar fi noile tehnici genomice, ar putea ajuta la găsirea unui echilibru între securitatea alimentară și sustenabilitate.
„Aș dori să ofer fermierilor și consumatorilor posibilitatea de a produce și cumpăra ce își doresc”
În ceea ce privește dezbaterea despre alimentele pe bază de plante, Jensen a adoptat o poziție rezervată în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit din Luxemburg. În timp ce majoritatea miniștrilor au cerut interzicerea utilizării denumirilor tradiționale pentru carne în cazul alternativelor vegetariene, ministrul danez a evitat să intervină. „Sunt pragmatic (…) Aș dori să ofer fermierilor și consumatorilor posibilitatea de a produce și cumpăra ce își doresc”, a spus el.
Deși Danemarca este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de porc din lume, vede un potențial real în piața proteinelor vegetale. „[Fermierii] vor produce orice le va aduce un câștig”, a explicat Jensen, adăugând că și-ar dori ca strategia Danemarcei pentru alimentele pe bază de plante să fie adoptată și la nivel european.
Referindu-se la ghidurile alimentare din 2021, care îndeamnă cetățenii danezi să reducă consumul de carne, Jensen a recunoscut că decizia a fost una îndrăzneață. „Am un respect enorm pentru contextul cultural și istoric al statelor membre, așa că nu voi începe o discuție pe această temă”, a concluzionat ministrul.