Se știe că fibrele alimentare reduc tensiunea arterială. Un nou studiu a confirmat că fibrele alimentare au scăzut tensiunea arterială independent de medicamente și a determinat cât de mult ar scădea tensiunea arterială crescută, transmite New Atlas.
Intervențiile în stilul de viață, inclusiv modificările dietei, sunt tratamentul de primă linie pentru hipertensiunea arterială. Studiile anterioare au descoperit că persoanele care mănâncă multe fibre alimentare au un risc semnificativ redus și o mortalitate mai scăzută din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
Cercetătorii de la Universitatea Monash au întreprins o meta-analiză a studiilor privind efectul fibrelor alimentare asupra hipertensiunii arteriale, oferind cantitatea cuantificabilă de fibre alimentare pe care femeile și bărbații trebuie să o consume pentru a-și reduce tensiunea arterială.
„Fibrele alimentare au apărut ca o parte crucială, dar subapreciată a managementului hipertensiunii”, a spus autorul principal al studiului, Francine Marques, de la Școala de Științe Biologice din Monash.
„Studiul nostru subliniază dovezile care susțin eficacitatea fibrelor alimentare în scăderea tensiunii arteriale și în reducerea riscului de evenimente cardiovasculare.”
Meta-analiza a arătat că un aport mai mare de fibre alimentare a fost asociat cu o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, independent de medicamentele luate pentru controlul hipertensiunii. Conform dovezilor pe care le-au analizat, pentru femeile cu hipertensiune arterială – o TA (tensiune arterială) de 140/90 mmHg sau mai mare, conform OMS – aportul recomandat de fibre alimentare ar trebui să fie mai mare de 28 g pe zi; pentru bărbații cu hipertensiune arterială, mai mult de 38 g pe zi. S-a estimat că fiecare 5 g suplimentare pe zi reduce TA sistolice (numărul de sus) cu 2,8 mmHg și TA diastolică (numărul de jos) cu 2,1 mmHg.
Citește și: Dietetician: Ceaiul verde este cel mai bun ceai pentru scăderea tensiunii arteriale
Cercetătorii spun că beneficiile fibrelor alimentare provin din impactul lor pozitiv asupra microbiomului intestinal. Fibrele alimentare permit bacteriilor să producă acizi grași cu lanț scurt cu funcții antiinflamatorii și de reglare imună care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
„Studiul nostru evidențiază nevoia urgentă ca furnizorii de servicii medicale să acorde prioritate fibrelor alimentare ca fiind vitale pentru gestionarea hipertensiunii”, a spus Marques. Acesta a mai adăugat faptul că prin încorporarea fibrelor alimentare în planurile de tratament putem reduce semnificativ povara hipertensiunii și putem îmbunătăți rezultatele cardiovasculare.
Sfaturi pentru a asigura mai multe fibre în dietă
Dietele occidentale sunt în mod notoriu lipsite de fibre ample. Universitatea din California San Francisco (UCSF) notează că aportul mediu de fibre alimentare în rândul adulților din SUA este de aproximativ 15 g pe zi.
• Ca regulă generală, includeți cel puțin o porție de cereale integrale (de exemplu, orez, porumb, ovăz, quinoa, bulgur) în fiecare masă.
• Alegeți pâine integrală (căutați una cu cea mai mare cantitate de fibre pe felie).
• Gătiți cu orez brun în loc de alb.
• Adăugați fasole în salate – fiecare porție de jumătate de cană conține până la 8 g de fibre.
• De două sau trei ori pe săptămână, înlocuiți carnea cu leguminoase (de exemplu, linte, mazăre, fasole, năut, arahide) în alimente precum supe și curry.
• Mănâncă cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi (fructele proaspete sunt mai bune decât cele conservate) – adăugarea fructelor la cereale este un mod excelent pentru a începe, la fel și a avea fructe proaspete pentru desert.
• Schimbați sucurile de fructe cu fructe întregi.
Sursa foto: Unsplash/Mufid Majnun