Noua listă de priorități a UE pentru următorii cinci ani pune accentul pe apărare, securitate alimentară și abia dacă menționează schimbările climatice, arată Politico, care a avut acces la proiectul documentului realizat de Charles Michel, președintele Consiliului European. Schimbarea radicală de priorități vine pe fondul începerii războiului din Ucraina și al problemelor fermierilor din toată Europa, nemulțumiți de povara birocratică și de constrângerile de mediu.
În noul document, singura mențiune despre “mediu” este promisiunea de a crea un “mediu favorabil afacerilor”.
În schimb, documentul – în esență, un tablou de bord pe care liderii UE îl întocmesc la fiecare cinci ani pentru a ghida viitorul executiv european de la Bruxelles – este plin de referiri la apărare, securitate și migrație. Schimbările climatice abia dacă sunt menționate. Natura și biodiversitatea nu apar deloc.
Proiectul, care poate fi încă modificat înainte ca liderii UE să îl aprobe după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, reflectă luni de discuții între președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefii de stat și de guvern pe care îi reprezintă.
Este o diferență marcantă față de 2019, ultima dată când liderii UE și-au expus viziunea. Acea “agendă strategică” a pus schimbările climatice în prim-plan, numindu-le “amenințare existențială”. Una dintre primele patru priorități ale UE a fost “construirea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, ecologice, echitabile și sociale”.
În timp ce proiectul lui Michel cuprinde subsecțiuni separate privind migrația, apărarea, statul de drept și altele, tranziția ecologică este adunată împreună cu problemele digitale sub genericul “reușita tranziției gemene”. Nu există nicio referire la inițiativa emblematică a Europei “Green Deal”, planul de mare anvergură menit să ducă UE la neutralitate climatică până în 2050.
Liderii UE și-au modificat și poziția față în timp ce fermierii furioși își înghesuie tractoarele pe străzile Europei și aruncă gunoiul de grajd la ușile legiuitorilor, plângându-se de sarcinile de reglementare ecologică și de veniturile precare, scrie Politico.
Agenda pentru 2019 a cerut “agricultură durabilă”. Dar proiectul lui Charles Michel se face ecoul unei linii preferate de politicienii de dreapta și de fermierii care protestează – spunând că prioritatea este “asigurarea securității noastre alimentare printr-un sector agricol dinamic”.
Biroul European de Mediu a calificat proiectul drept “o concesie uriașă pentru extrema dreaptă”. Însă Christiane Lambert, președinta grupului de lobby agricol Copa-Cogeca, a salutat faptul că se pune accentul pe securitatea alimentară în detrimentul “dogmelor”.
În timp ce liderii naționali nu pot forța executivul UE să adere la agenda lor, actuala Comisie a adoptat aceeași linie în ultimele luni, încercând să reformuleze Acordul verde european într-o direcție favorabilă mediului de afaceri.
Miercuri, Maroš Šefčovič, șeful Departamentului european pentru afaceri ecologice, a încercat să liniștească îngrijorările industriei cu privire la tranziția ecologică, promițând mai puțină birocrație și prețuri mai mici la energie. Iar în urmă cu câteva săptămâni, Comisia a decis să slăbească condițiile de mediu pentru a primi subvenții agricole, în încercarea de a liniști fermierii care protestează.