Marile companii producătoare de paste din Italia se luptă la scenă deschisă pentru a câștiga o cotă de piață tot mai mare pe nișa pastelor proteice, tot mai cerute în contextul noilor tendințe dietetice. Un segment care a crescut anul trecut cu 6,2%, atingând o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde de euro, conform ziarului de business Il Sole 24 Ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este un sector dinamic, cel al alimentelor care corespund noilor nevoi nutriționale, în care până acum pastele tradiționale avut o poziție marginală din cauza conținutului proteic relativ scăzut (13–14%). Dar la fel de modestă a fost până acum și prezența pastelor pe bază de leguminoase, create mai ales în perspectiva dietelor fără gluten (66 de milioane de euro în retail, adică aproximativ 5% din vânzările de paste de grâu dur). Iar prezența pastelor hiperproteice a fost și mai neglijabilă, ele generând doar 12,5 milioane de euro în supermarketuri și hipermarketuri.
Totuși, situația s-ar putea schimba curând, având în vedere că unele dintre cele mai mari branduri din domeniu au decis să intre în era proteinelor, integrând conținutul ridicat de proteine în centrul ofertei lor, pentru a răspunde cererii unui target tot mai mare preocupat de alimentația sănătoasă.
Barilla și cele 660 de teste pentru noua linie Protein +
Barilla a lansat recent Protein +: o linie de paste de grâu dur selecționat și proteine din mazăre, cu un conținut proteic ridicat (20%).

„A fost nevoie de doi ani de muncă și peste 660 de teste pentru a obține o pastă cu aceleași caracteristici ca cea tradițională în ceea ce privește consistența la fierbere, gustul și culoarea, dar cu 30–40% mai multe proteine per porție”, explică Marzia Silva, director de dezvoltare globală a produselor din pasta în cadrul grupului Barilla.
Protein + a debutat de curând cu trei formate clasice – penne rigate, fusilli și spaghetti – în ambalaje galbene de carton, de 400 g.
O „super-integrală” de la De Cecco
Pe rafturi a apărut și noua gamă de paste de la De Cecco, lansată la începutul anului, cu același format și un preț recomandat de 2,59 euro. Gama este așteptată să atingă o distribuție ponderată de 60% până la finalul lui 2025. Cele șase sortimente sunt obținute din grâu dur integral și un amestec selectat de făinuri de leguminoase (linte, bob și mazăre), ajungând la 30% proteine.

„Scopul nostru nu a fost să dezvoltăm o pastă destinată sportivilor sau fanilor dietei proteice, ci să îmbunătățim profilul nutrițional și sănătos al pastelor integrale, alături de care dorim să le poziționăm în magazine”, afirmă Carlo Aquilano, director comercial De Cecco.
Linia High Protein de la De Cecco este totodată bogată în fibre și micronutrienți (precum fosfor, mangan, zinc și seleniu).
Propunerile de la Garofalo și Sgambaro
Lor li se s-a alăturat și Pastificio Garofalo, care a lansat recent gama Strapasta: conține cu 38% mai multe proteine, cu 50% mai multe fibre și un aport crescut de micronutrienți (potasiu, fier, fosfor).
Dar mai ales, este realizată fără adaos de leguminoase, ingrediente suplimentare sau aditivi – doar cu Altograno, o făină specială care conține 25% germeni de grâu degresați, mai bogați în proteine și fibre și cu mai puțini carbohidrați.

În plus, are un impact cu 25% mai redus asupra emisiilor de CO₂ echivalent. Germenii de grâu sunt în mod obișnuit eliminați în procesul de măcinare pentru a preveni râncezirea făinii, dat fiind conținutul său bogat în ulei. Altograno este produsul unui proces de prelucrare circular, protejat printr-un brevet internațional al Casillo Next Gen Food, rezultat în urma a trei ani de cercetare desfășurați în colaborare cu zece universități.
Tot despre inovația materiilor prime vorbim și în cazul Molino e Pastificio Sgambaro, care a lansat Pastasole – primele paste realizate din grâu dur și făină din semințe de floarea-soarelui, un ingredient încă puțin explorat, dezvoltat și furnizat de Cereal Docks. Acesta permite creșterea conținutului proteic (28%), a fibrelor și reducerea cu 50% a carbohidraților – fără a afecta gustul sau plăcerea de a consuma pastele.
„Ne-am dorit ceva alternativ și cu adevărat nou, axat nu doar pe sănătate, ci și pe sustenabilitate agricolă”, declară Pierantonio Sgambaro, președintele companiei. „De aceea am investit în floarea-soarelui, care este rezistentă la schimbările climatice și nu provine din terenuri defrișate”, mai spune el.