Parizerul din carne de porc cu șrot de cătină este noua invenție brevetată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, anunță Industria cărnii. Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul acestei Universități a obținut un brevet de invenție pentru un produs alimentar inovator: un parizer din carne de porc cu șrot de cătină – obținut în urma extracției cu dioxid de carbon supercritic – care nu conține nitrit adăugat. Echipa care a inovativ și a realizat acest produs este formată din Liliana Mihalcea, Cristian Vasile Dima, Petru Alexe (Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor) și Maricica Stoica (Facultatea Transfrontalieră).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ideea care a stat la baza elaborării brevetului de invenție a fost substituirea nitritului de sodiu convențional prin utilizarea șrotului de cătină obținut ca subprodus de la extracția cu dioxid de carbon supercritic. Astfel, șrotul de cătină s-a demonstrat a fi un bun conservant, ce a permis obținerea unui produs de tip parizer din carne de porc cu atribute senzoriale și texturale specifice și stabilitate microbiologică.
Invenția demonstrează că substituirea nitritului de sodiu cu șrot de cătină este o soluție viabilă pentru menținerea culorii, aromei și siguranței produsului finit, procesul tehnologic propus fiind realizat la nivel de stație pilot cu posibilitate de transfer direct la scară industrială.
„Tehnologia este deja testată la scară pilot și poate fi transferată direct în producția industrială. O soluție sustenabilă, sigură și sănătoasă pentru industria alimentară!”, transmit reprezentanții universității.