Patru condimente care îți pot îmbunătăți sănătatea inimii / Aceste ingrediente sunt bogate în antioxidanți și pot reduce nevoia de zahăr sau sare

alimente termogene

Condimentele sunt ingrediente nelipsite din majoritatea bucătăriilor. Ele le dau alimentelor arome unice și le fac mai gustoase. Acestea nu sunt, însă, singurele beneficii pe care le aduc. Multe dintre condimente sunt bune pentru sănătatea oamenilor, potrivit Huffington Post.

„Condimentele au un conținut ridicat de antioxidanți, iar antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi care pot face ravagii în corpul nostru”, a declarat Dr. Elizabeth Klodas, cardiolog din Minneapolis, Minnesota, și fondator al Step One Foods, o companie alimentară care îi ajută pe pacienți să facă alegeri alimentare mai sănătoase, pentru a reduce nevoia de medicamente.

„Pentru sănătatea inimii în mod specific, antioxidanții ajută la reducerea impactului nivelurilor ridicate de colesterol”, a adăugat ea.

Potrivit lui Michelle Routhenstein, dietetician specializat în cardiologie preventivă, „condimentele pot adăuga mai mulți compuși antioxidanți care pot duce la o scădere a inflamației și la un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare”.

Mai mult, condimentele pot reduce nevoia de zahăr sau sare. „Adăugarea de condimente în mâncare este o modalitate excelentă de a îmbunătăți gustul alimentelor fără a adăuga sare sau zahăr”, a declarat Dr. Nieca Goldberg, director medical al Atria New York City.

Iată patru condimente pe care experții le recomandă pentru sănătatea inimii:

Scorțișoara

condimente, inima, sanatatea inimii, antioxidanti
Sursa foto: Pixabay

Aromată și dulce, cu note piperate, scorțișoara este un element de bază în cămară, fiind utilizat fie pentru a face o plăcintă cu dovleac, rulouri cu scorțișoară sau pentru a înveseli un bol de fulgi de ovăz. „S-a demonstrat că scorțișoara ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, în special la diabetici”, a explicat Klodas. „Atunci când controlați nivelul de zahăr din sânge, există beneficii secundare din perspectiva colesterolului – scorțișoara scade colesterolul și scade și trigliceridele, deci ajută la îmbunătățirea profilului colesterolului”, a adăugat ea.

Praful de usturoi / Usturoiul

Din punct de vedere botanic, usturoiul este o legumă, dar este adesea grupat ca un condiment. La urma urmei, veți găsi praf de usturoi în secțiunea de condimente de la magazinul alimentar. „S-a demonstrat că usturoiul îmbunătățește flexibilitatea vaselor de sânge și poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor”, spune Klodas. În plus, poate reduce tensiunea arterială, ceea ce este important pentru o inimă sănătoasă.

Dar există o diferență între usturoiul proaspăt și cel pudră? Pe scurt, da. „Cel mai bine este să consumați usturoi în formă proaspătă, dar dacă nu vă este disponibil sau este mai convenabil în formă uscată, puteți beneficia în continuare de multe dintre beneficiile sale prin intermediul formei sub formă de pulbere”, a spus Routhenstein, pentru Huffington Post.

Ghimbirul măcinat / Ghimbirul

Ghimbirul este un rizom cu o aromă piperată și înțepătoare care aduce multă aromă, atât mâncărurilor sărate și dulci, cât și băuturilor, cum ar fi ceaiul de ghimbir sau berea de ghimbir. La fel ca usturoiul, ghimbirul este cel mai picant în forma sa proaspătă, dar se găsește și sub formă de pulbere sau măcinat.

„Aș limita formele mai procesate de ghimbir, cum ar fi berea de ghimbir, din cauza nivelului ridicat de zahăr”, a sfătuit Routhenstein. „În schimb, alegeți să adăugați ghimbir proaspăt într-un smoothie sau în propria infuzie de plante, sau folosiți un pliculeț de ceai de ghimbir pentru a profita de beneficiile sale antiinflamatorii și de calmare a gastrointestinului”, a adăugat ea.

Compusul activ din ghimbir este gingerolul. S-a demonstrat că acesta reduce stresul oxidativ. „Stresul oxidativ poate favoriza ateroscleroza și bolile de inimă și este de obicei prezent în exces în multe afecțiuni cardiace, iar scăderea acestuia este avantajoasă pentru sănătatea inimii”, a mai spus Routhenstein.

Paprika

Paprika provine din măcinarea ardeilor roșii uscați și este disponibilă în diferite versiuni – dulce, afumată și picantă. „Paprika este un condiment sănătos pentru inimă datorită conținutului bogat de vitamina A”, a explicat Routhenstein. „Face parte din familia betacarotenului, care este un carotenoid puternic – pigmentul care dă paprika culoarea sa strălucitoare și oferă un impuls antioxidant mâncării dumneavoastră. Unele studii arată că poate ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului HDL”, a adăugat ea

Consumul de condimente poate avea efecte secundare negative?

În mod normal, nu sunt motive de îngrijorare. „Atunci când aceste condimente sunt gătite în alimente în doze mici, normale, de obicei nu există multe contraindicații”, a declarat Routhenstein. „Toate condimentele sunt bune pentru noi cu moderație. Deși unele persoane ar putea avea o alergie”, a adăugat Klodas.

Cu toate acestea, este important să țineți cont de condimentele pe care le consumați, mai ales dacă luați medicamente. Persoanele care iau anticoagulante ar trebui să evite condimente precum usturoiul, turmericul, ghimbirul, paprika și scorțișoara, potrivit lui Routhenstein.

Sursă imagine principală: Sursa foto: Pexels/Karolina Grabowska

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *