Ouăle, alimente consumate în mod obișnuit la micul dejun, sunt importante pentru a menține o bună sănătate a oaselor, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Food & Function.
Cercetarea, care a fost realizată pe un eșantion de 19.208 persoane din SUA, a urmărit să înțeleagă legătura dintre ouă și densitatea minerală osoasă (BMD) și a constatat o mai bună sănătate osoasă la participanții care au consumat în dieta lor ouă întregi (albuș și gălbenuș), peste 100 de grame pe zi.
„Un consum mai mare de ouă întregi este legat în mod pozitiv de o creștere a scorurilor BMD atât la nivelul femurului, cât și al coloanei lombare în rândul populației din SUA”, arată studiul.
Cercetările anterioare au indicat un risc mai redus de fracturi la persoanele în vârstă care consumă frecvent ouă.
Legătura dintre ouă și oasele mai rezistente
Ouăle nu sunt bogate în calciu, dar activează un grup de enzime numite fosfatază alcalină, care întăresc oasele.
Autoarea studiului, Weihong Chen, a declarat pentru Health: „Fosfataza alcalină este o enzimă care există în principal în ficat, oase, rinichi etc., care este un biomarker al metabolismului osos și nu face parte din ou.”
„Consumul de ouă ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă, atât a femurului, cât și a coloanei lombare”, a explicat ea.
În plus, ouăle sunt bogate în vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului pentru oase mai puternice.
În ceea ce privește preocupările legate de faptul că ouăle sunt bogate în colesterol, nutriționistul dietetician autorizat Kathryn Piper spune că aproximativ două ouă consumate pe zi sunt excelente pentru sănătatea oaselor și a inimii, potrivit The Focus.
Sursa foto: Pixabay/u_aitkr8xo