7 alimente care conțin enzime digestive naturale

enzime, enzime difestive, alimente, banane

Unele alimente, inclusiv anumite fructe precum ananasul sau banana, conțin enzime care pot fi benefice pentru digestie, transmite Healthline.

Multe organe lucrează împreună pentru a compune sistemul tău digestiv. Aceste organe preiau alimentele și lichidele pe care le consumi și le descompun în forme mai simple, cum ar fi proteine, carbohidrați, grăsimi și vitamine. Substanțele nutritive sunt apoi transportate prin intestinul subțire și în fluxul sanguin, unde furnizează energie.

Enzimele digestive sunt necesare pentru acest proces, deoarece descompun moleculele precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule și mai mici, care pot fi ușor absorbite.

Există trei tipuri principale de enzime digestive:

Proteaze: Descompun proteinele în peptide mici și aminoacizi.

Lipazele: Descompun grăsimile în trei acizi grași și o moleculă de glicerol.

Amilaze: Descompun glucidele, cum ar fi amidonul, în zaharuri simple.

În intestinul subțire se produc, de asemenea, enzime, inclusiv lactază, maltază și sucrază.

Dacă organismul nu poate produce suficiente enzime digestive, moleculele de alimente nu pot fi digerate corespunzător. Acest lucru poate duce la tulburări digestive precum intoleranța la lactoză.

Astfel, consumul de alimente care sunt bogate în enzime digestive naturale poate ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Iată șapte alimente care conțin enzime digestive naturale:

Ananasul

Ananasul este un fruct tropical delicios, bogat în enzime digestive. În special, ananasul conține un grup de enzime digestive numite bromelaină. Aceste enzime sunt proteaze, care descompun proteinele în blocurile sale constitutive, inclusiv aminoacizii.

Mierea

Acest lichid dulce este bogat în mulți compuși benefici, inclusiv enzime digestive. Enzimele care se găsesc în miere, în special în mierea crudă sunt:

Diastaze: Descompun amidonul în maltoză
Amilaze: Descompun amidonul în zaharuri precum glucoza și maltoza
Invertazele: Descompun zaharoza, un tip de zahăr, în glucoză și fructoză.
Proteaze: Descompun proteinele în aminoacizi

Asigurați-vă că achiziționați miere crudă dacă doriți să obțineți beneficiile sale pentru sănătatea digestivă. Mierea procesată este adesea încălzită, iar căldura mare poate distruge enzimele digestive.

Bananele

Acesta este un alt fruct care conține enzime digestive naturale. Bananele conțin amilaze și glucozide, două grupuri de enzime care descompun carbohidrații complecși, cum ar fi amidonul, în zaharuri mai mici și mai ușor de absorbit.

Ca și mango, aceste enzime descompun amidonul în zaharuri pe măsură ce bananele încep să se coacă. De aceea, bananele galbene coapte sunt mult mai dulci decât bananele verzi necoapte.

Pe lângă conținutul lor de enzime, bananele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, potrivit Healthline.

Avocado

Spre deosebire de alte fructe, avocado este unic prin faptul că are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase și un conținut scăzut de zahăr. Avocado conține enzima digestivă lipaza. Această enzimă ajută la digerarea moleculelor de grăsime în molecule mai mici, cum ar fi acizii grași și glicerolul, care sunt mai ușor de absorbit de către organism.

Lipaza este, de asemenea, produsă de pancreasul tău, așa că nu trebuie să o obții din alimentație. Cu toate acestea, administrarea unui supliment de lipază poate ajuta la ușurarea digestiei, mai ales după o masă bogată în grăsimi.

Avocado conține și alte enzime, inclusiv polifenol oxidază. Această enzimă este responsabilă de transformarea avocado verde în maro în prezența oxigenului.

Chefirul

Chefirul este o băutură din lapte fermentat care este populară în comunitatea de sănătate naturală.

Se obține prin adăugarea de „boabe” de chefir în lapte. Aceste „boabe” sunt, de fapt, culturi de drojdie, bacterii lactice și bacterii de acid acetic care seamănă cu o conopidă.

În timpul fermentării, bacteriile digeră zaharurile naturale din lapte și le transformă în acizi organici și dioxid de carbon. Acest proces creează condiții care ajută bacteriile să se dezvolte, dar adaugă și nutrienți, enzime și alți compuși benefici.

Chefirul conține multe enzime digestive, inclusiv lipază, proteaze și lactază. Lactaza ajută la digestia lactozei, un zahăr din lapte care este adesea slab digerat.

Kiwi

Kiwi este o sursă excelentă de enzime digestive, în special o protează numită actinidaină. Această enzimă ajută la digerarea proteinelor și este utilizată în comerț pentru a frăgezi carnea tare.

În plus, kiwi conține multe alte enzime care ajută la coacerea fructelor.

Ghimbirul

Ghimbirul face parte din bucătăria și medicina tradițională de mii de ani. Unele dintre beneficiile impresionante ale ghimbirului pentru sănătate pot fi atribuite enzimelor sale digestive.

Ghimbirul conține protează zingibain, care digeră proteinele în blocurile lor de construcție. Zingibainul este utilizat în comerț pentru a face caș de lapte cu ghimbir, un desert popular chinezesc.

Sursa foto: Pexels/Monstera Production

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *