Atenție la alimentele bogate în zinc! / Oamenii de știință spun că acest nutrient susține îmbătrânirea mai sănătoasă dar, consumat în exces, o poate accelera

Excesul de alimente de contin zinc poate accelera imbatranirea Sursa foto: Pexels

O nouă cercetare sugerează că un aport moderat de zinc poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii. Mai mult, cercetătorii au descoperit că adăugarea exercițiului fizic poate amplifica efectele zincului. Totuși, potrivit eatingwell.com, ei au descoperit că un aport prea mare de zinc poate accelera îmbătrânirea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Mulți dintre noi căutăm în mod constant modalități de a încetini sau inversa procesul de îmbătrânire, iar inflamația este unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânirea mai rapidă. De exemplu, există cercetări care sugerează că o dietă antiinflamatoare poate reduce riscul de declin cognitiv – îmbătrânirea creierului – cu 21%. Un alt studiu sugerează că un consum mai mare de alimente bogate în antioxidanți – care sunt antiinflamatori – ar putea ajuta la o viață mai lungă și de calitate mai bună.

Unul dintre acești nutrienți antiinflamatori este zincul, un oligoelement esențial care trebuie obținut din alimente sau suplimente, deoarece corpul nu îl produce singur.

Zincul, esential pentru susținerea AND-ului

Deși nu avem nevoie de cantități mari zilnic, acest mineral cu rol antioxidant este crucial pentru susținerea ADN-ului, vindecarea rănilor și imunitate – toate având legătură cu procesul de îmbătrânire.

Oamenii de știință au început să măsoare îmbătrânirea biologică, nu doar să o prevină. Există deja instrumente bazate pe algoritmi care pot estima vârsta biologică – adică ritmul cu care corpul îmbătrânește – bazată pe 12 biomarkeri din sânge.

De exemplu, o femeie de 48 de ani poate avea o vârstă biologică echivalentă cu vârsta cronologică – sau poate îmbătrâni mai lent sau mai rapid decât media.

Cercetători din China au vrut să afle mai multe despre rolul zincului în îmbătrânirea biologică, dar și despre modul în care exercițiul fizic influențează acest efect. Rezultatele lor au fost publicate recent în revista Clinical Nutrition.

Studiu realizat pe 69000 de persoane

Cercetătorii au folosit date din UK Biobank, o bază de date pe termen lung cu informații medicale și de stil de viață de la peste 500.000 de cetățeni britanici. Pentru acest studiu, au analizat aproape 69.000 de persoane care aveau suficiente date despre dietă, activitate fizică și biomarkeri pentru a calcula vârsta biologică.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul fără aport de zinc și unul cu aport de zinc. Grupul fără zinc avea peste 35.000 de persoane (vârsta medie: 56 ani; 46% femei), iar grupul cu zinc avea peste 33.000 de persoane (vârsta medie: 56 ani; 65% femei).

Aportul de zinc a fost estimat pe baza jurnalelor alimentare și a întrebărilor privind suplimentele. Compararea s-a făcut față de doza zilnică recomandată: 11 mg/zi pentru bărbați, 8 mg/zi pentru femei, fără a depăși 40 mg/zi, considerată doză excesivă.

Activitatea fizică a fost evaluată prin chestionare standardizate, convertite în echivalent metabolic al efortului (MET). Organizația Mondială a Sănătății recomandă minimum 600 MET pe săptămână, echivalent cu 75 de minute de activitate intensă sau 150 de minute de activitate moderată săptămânal.

Vârsta biologică a fost estimată folosind instrumentul ENABL Age, considerat de cercetători ca fiind cel mai actual instrument pentru evaluarea îmbătrânirii sănătoase și prezicerea mortalității pe 5 și 10 ani.

Au fost luați în considerare și factori de confuzie precum sexul, etnia, IMC, venitul, tulburările de somn, fumatul, consumul de alcool și istoricul de cancer.

Zincul poate accelera procesul de îmbătrânire

În general, studiul a sugerat că participanții cu îmbătrânire biologică întârziată aveau un aport mai mare de zinc comparativ cu cei cu îmbătrânire accelerată.

Cei care au consumat doza recomandată de zinc zilnic au avut, în medie, o întârziere a îmbătrânirii biologice de 0,11 ani.

Însă, cei care au consumat peste 40 mg/zi de zinc au prezentat o accelerare a îmbătrânirii cu aproape 7 ani.

În plus, participanții care au combinat un aport adecvat de zinc cu activitate fizică recomandată au avut cu 31% mai puține șanse de a prezenta o îmbătrânire accelerată, comparativ cu cei care nu atingeau niciunul dintre aceste obiective.

Limitări ale studiului: populație relativ omogenă (preponderent persoane albe de origine europeană), design observațional (nu se poate demonstra cauzalitatea), auto-raportarea dietei și activității fizice (posibile erori).

Ce alimente sunt bogate în zinc

Cercetătorii afirmă că aproximativ 17% din populația mondială are un aport insuficient de zinc, ceea ce poate justifica utilizarea suplimentelor – dar cu prudență, deoarece un exces duce la îmbătrânire accelerată.

Nu se știe exact de ce zincul încetinește îmbătrânirea, dar este implicat în procese esențiale legate de vârstă: sinteza ADN-ului, metabolismul proteinelor, proliferarea celulară și mitoză. Zincul susține sănătatea oaselor, imunitatea, hormonii și previne boli neurologice, precum Alzheimer. De asemenea, are efect antioxidant și reduce inflamația – ceea ce duce la un proces de îmbătrânire mai lent.

Pentru un aport optim de zinc, consumă alimente precum:

Activitatea fizică, foarte importantă

Activitatea fizică a avut, de asemenea, un rol important în încetinirea îmbătrânirii. Tipul exercițiului nu a contat – doar atingerea nivelului minim recomandat. Dacă nu faci mișcare în mod regulat, începe prin pași mici: mai multe drumuri cu plasele, urcatul scărilor, pauze active pentru întinderi sau genuflexiuni. Crește gradual până ajungi la 150 minute de activitate moderată sau 75 minute de activitate intensă săptămânal.

Evaluează-ți sursele alimentare de zinc

Acest nou studiu sugerează că un aport adecvat de zinc poate încetini îmbătrânirea biologică, mai ales atunci când este combinat cu exercițiul fizic. Însă, un exces de zinc a fost asociat cu o îmbătrânire mult mai rapidă.

Evaluează sursele tale alimentare de zinc. Dacă nu obții suficient, adaugă alimente bogate în zinc. Înainte de a lua suplimente, discută cu medicul sau cu un dietetician pentru a evita un aport excesiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *