Un nou sistem inteligent bazat pe AI și IoT promite detectarea și tratarea eficientă a bolilor plantelor

Tendințe în agricultură: Tehnologizare, organizare, accent pe calitate Sursa Foto: Pexels.com

O echipă internațională de cercetători a demonstrat că inteligența artificială (IA) poate prezice eficient interacțiunile dintre molecule mici și ARN, deschizând noi direcții pentru dezvoltarea tratamentelor în domeniul bolilor genetice, virale sau chiar în agricultură, conform publicației Nature.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiul, publicat în Scientific Reports, a utilizat o serie de modele AI – inclusiv rețele neuronale și algoritmi de tip Random Forest – pentru a analiza mii de combinații moleculare, cu scopul de a identifica acele interacțiuni care pot influența expresia genelor la nivel de ARN.

Modelele au fost antrenate pe un set de date experimentale, iar rezultatele au indicat o performanță foarte ridicată în ceea ce privește capacitatea de predicție.

„Aceste modele pot transforma complet modul în care înțelegem și controlăm expresia genetică, cu aplicații inclusiv în biotehnologia agricolă”, susțin autorii cercetării.

Abordarea AI permite o analiză rapidă și precisă a unor volume uriașe de date

Spre deosebire de metodele tradiționale, abordarea AI permite o analiză rapidă și precisă a unor volume uriașe de date, reducând timpul și costurile necesare în descoperirea de noi tratamente. Conform concluziilor studiului, utilizarea acestor algoritmi ar putea accelera inclusiv identificarea unor substanțe active capabile să țintească ARN-ul unor agenți patogeni din plante sau să moduleze răspunsul genetic al culturilor în condiții de stres.

Cercetătorii atrag însă atenția că pentru a îmbunătăți și mai mult acuratețea modelelor este necesară integrarea datelor tridimensionale ale moleculelor, precum și extinderea bazelor de date disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *