Ce este ceaiul kukicha, plin de proprietăți și foarte plăcut la gust. O versiune japoneză de ceai verde obținută tot din planta de ceai dar care nu conține aproape deloc teină

ceaiul-verde-japonez-kukicha-nu-contine-teina foto: ikiya.it

Kukicha este un tip de ceai special, este to un ceai verde japonez care se obține, însă, nu din recoltarea frunzelor, ci a ramurilor plantei de ceai, Camelia sinensis. Se folosesc frunzele mai vechi de trei ani, care sunt aproape complet lipsite de teină. Ceea ce face ca ceaiul kukicha să conțină doar circa o zecime din teina din ceaiul verde obișnuit.

Se obține, astfel, un ceai pe care îl poate bea oricine, iar japonezii obișnuiesc să îl bea și în timpul mesei, pentru că favorizează digestia. Este și foarte plăcut la gust, pentru că ramurile plantei de ceai stau întâi la uscat aproximativ un an de zile. După care suferă un proces de prăjire ușoară.

Iar pe lângă faptul că este gustos, are și o serie de proprietăți nutriționale importante. Mai ales că tipul de conservare folosit contribuie la mentinerea calității compușilor activi pe care îi conține planta de ceai.

Proprietățile ceaiului kukicha

Potrivit sitului specializat cure-naturali.it, printre componentele sale imporante regăsim:

  • Polifenoli: cu proprietăți antioxidante și detoxifiante, contribuie la starea generală de bine a organismului și combat radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară.

  • Catechinele din ceai reglează metabolismul, stimulează termogeneza (arderea grăsimilor), favorizează diureza și susțin sănătatea cardiovasculară.

  • Săruri minerale și vitamine: calciu, fier, mangan, cupru, seleniu, zinc, vitaminele A, B1, B2, C – utile pentru densitatea osoasă, întărirea părului și a unghiilor, susținerea sistemului imunitar.

Ce beneficii are consumul de ceai kukicha

Consumul acestei băuturi naturale poate contribui la:

  • menținerea sub control a tensiunii arteriale;

  • reglarea nivelului de colesterol;

  • combaterea oboselii;

  • întărirea sistemului imunitar;

  • controlul greutății corporale datorită efectului termogenic (arderea grăsimilor) – este indicat în curele de slăbire;

  • alcalinizarea organismului prin sânge – echilibrează nivelul de aciditate;

  • echilibrarea nivelului glicemiei;

  • favorizarea diurezei, detoxifierea rinichilor și reducerea inflamației vezicii urinare.

Cum se prepară ceaiul verde kukicha

Acest ceai are o structură mai rigidă, datorită prezenței crenguțelor, motiv pentru care modul său de preparare diferă de cel al altor ceaiuri și necesită mai mult timp, fiind preparat prin metoda decoctului.

Se aduce apa la puncul de fierbere și se adaugă o linguriță de ramuri de ceai verde kukicha. Proporția recomandată este de 350 ml apă la o linguriță de ceai. Se lasă la foc mic să fiarbă ușor timp de 7 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă la infuzat încă un sfert de oră. Ulterior, se strecoară și se poate bea cald sau rece.

Foarte interesant este faptul că ceaiul se poate refolosi de 2-3 ori, caz în care se obține o băutură mai diluată, dar încă foarte bună la gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *