Aproximativ 40.000 de exemplare de puiet de păstrăv indigen vor fi eliberate în râurile din Parcul Natural Putna Vrancea, în cadrul unei acţiuni de refacere a ecosistemelor acvatice afectate de viiturile puternice din ultimii ani, a informat, vineri, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Iniţiativa face parte din proiectul “Parcul Putna Vrancea – un Parc Sălbatic şi Accesibil pentru Viitor”, lansat în acest an, care are ca obiectiv principal îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii din parc şi sprijinirea dezvoltării durabile prin ecoturism a comunităţilor locale, transmite Agerpres.
Proiectul este implementat de ACDB, în parteneriat cu Parcul Natural Putna Vrancea, România Sălbatică şi Descoperă Eco-România.
50.000 de puieţi, eliberaţi în aprilie
În ultimii ani, mai multe organizaţii şi instituţii au desfăşurat acţiuni de repopulare cu puieți de păstrăv indigen în râurile din Parcul Natural Putna Vrancea.
Astfel, în luna aprilie a acestui an, Administraţia Parcului Natural Putna-Vrancea, cu sprijinul Asociaţiei Cultural Sportive AIKI-BUDO şi al Asociaţiei pentru Dezvoltare Rurală Cascada Putnei, au eliberat 50.000 de puieţi de păstrăv în râurile de munte din parc. Puieţii au fost furnizaţi de păstrăvăria Lăpuşna, din cadrul Ocolului Silvic Gurghiu – Direcţia Silvică Mureş.
Anterior, în 2020, ACDB, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Putna Vrancea, a implementat proiectul “PUTNA – un râu, un parc natural, o echipă şi o comunitate”, care a inclus acţiuni de amenajare şi curăţare a habitatelor acvatice pentru creşterea puietului de păstrăv, în vederea repopulării râurilor de munte din parc.