O abundență de căpșuni, vinete și roșii timpurii a cuprins în ultimele zile piețele din Marea Britanie, vremea caldă și uscată eliminând așa-numitul „gol al foamei” tipic primăverii, spun cultivatorii britanici într-un reportaj realizat de cotidianul The Guardian.
A fost o primăvară însorită și foarte uscată, cu cel mai cald început de mai înregistrat vreodată, iar meteorologii prognozează temperaturi de până la 30°C – cel mai devreme atins acest prag în istorie. Este, dealtfel, și unul din motivele pentru care este de așteptat ca în Marea Britanie să câștige foarte mult teren și culturile de viță de vie.
Nick Haigh, un cultivator de la Community Farm din sudul orașului Bristol, a spus că multe dintre legumele lor de tip mediteranean au apărut cu săptămâni înainte de termenul obișnuit.
„Parcă am fi deja la mijlocul lunii mai,” a spus el. „Avem deja disponibile o mulțime de recolte: roșii, vinete, castraveți, ardei – toate sunt gata cu două-trei săptămâni mai devreme. Suntem deja extrem de ocupați. Simțim deja presiunea.” De obicei, această perioadă a anului este cunoscută drept „golul foamei”, când legumele de iarnă s-au terminat, iar consumatorii așteaptă culturile de vară. Însă vremea însorită și uscată a eliminat acest gol, a spus el.
„Acum câteva luni credeam că va fi cel mai rău gol al foamei din toate timpurile, iar acum spunem că nici nu va exista un gol al foamei. Anul trecut am avut recolte foarte slabe – de exemplu, n-am avut mai deloc dovleci – deci nu am avut stocuri care, de obicei, ne-ar fi ajutat să trecem peste golul foamei. Anul trecut a fost îngrozitor, a plouat tot timpul.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Agricultorii britanici nu știu dacă să se pregătească pentru secetă sau pentru inundații
Extremele meteorologice, accentuate de prăbușirea echilibrului climatic, îi iau prin surprindere pe fermieri, care nu mai știu dacă vor trebui să se confrunte cu inundații sau secetă.
„Pur și simplu nu mai poți prezice clima. Datele după care obișnuiai să plantezi nu mai sunt valabile,” a spus el. „Trebuie să încercăm să ne adaptăm prin tehnici diferite, în funcție de vreme. Ne ține mereu în priză. Ar fi minunată puțină ploaie, de altfel – ne uităm la prognoză și așteptăm ploaia.”
Héléna Dove, administratoare grădinii de legume de la Kew Gardens, spune, la rândul ei: „Vremea caldă din ultima perioadă arată cât de mult se schimbă anotimpurile de cultură. În mod tradițional, un grădinar bun s-ar fi mândrit să aibă căpșuni coapte până la momentul turneului de tenis de la Wimbledon, ceea ce ar demonstra priceperea și expertiza sa. Noi avem deja căpșuni coapte în grădina de la Kew Gardens, și suntem abia în aprilie.”
Fructele tropicale încep să se adapteze la clima Marii Britanii
Ea a explicat că grădinarii experimentează cu fructe cu sâmburi și fructe tropicale, care de obicei nu se dezvoltă bine în clima Regatului Unit: „Primăvara caldă înseamnă că plante precum citricele, kiwi și plantele tropicale prosperă mai devreme, cu sezoane mai lungi și randamente mai bune. Cultivăm chiar și piersici, caise și nectarine în aer liber, ceea ce ar fi fost de neimaginat în alți ani din cauza riscului de înghețuri târzii și a lipsei polenizatorilor timpurii.”
„Această perioadă a anului este cunoscută și ca un gol de hrană pentru polenizatorii timpurii, după ce culturile de iarnă se termină, dar înainte ca cele noi să fie gata de recoltare. Însă, cu plante precum gălbenelele care înfloresc devreme, anul acesta există o sursă de hrană fiabilă pentru ei. În timp ce unele fructe tradiționale, precum merele, au dificultăți, este o oportunitate să regândim ce plantăm, colaborând cu clima pentru a economisi energie, apă și chiar pentru a reduce importurile.”
În general, fermierii se bucură de sezonul de creștere însorit. Dale Robinson, șeful lanțului de aprovizionare al companiei de legume ecologice Riverford, a declarat: „Această primăvară a fost una dintre cele mai calde pe care ni le putem aminti, aducând un adevărat sentiment de bucurie și speranță pe câmpurile noastre. Culturile precum broccoli violet și usturoiul sălbatic au prosperat, iar căldura timpurie a permis plantarea la timp a culturilor principale. Este o schimbare binevenită față de întârzierile cauzate de iarna umedă de anul trecut – cea mai ploioasă înregistrată vreodată.”
„Chiar dacă sărbătorim aceste condiții favorabile, cultivatorii noștri rămân conștienți de imprevizibilitatea tot mai mare cauzată de schimbările climatice. Adevărata provocare nu constă în schimbările graduale, ci în extremele meteorologice haotice – înghețuri bruște, furtuni cu grindină, secete – toate acestea putând anula luni întregi de muncă într-o singură zi”, a mai spus el.